Politico: Merkel nem hajlandó Orbánnal ünnepelni a vasfüggöny-évfordulót

2019-02-07T131006Z 711289495 RC1E04762700 RTRMADP 3 SLOVAKIA-VIS
2019.03.04. 10:12
A Politico szerint ugyan senki nem szeretne a májusi európai választások előtt néppárton belüli konfliktusokat, de a magyar miniszterelnök és a német konzervatív politikusok viszonya annyira rossz lett, hogy ez mégis elkerülhetetlenné vált.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök német és visegrádi kapcsolatait elemzi a Politico.

Az írás három legfontosabb állítása szerint

  1. Budapest kezdeményezte Berlinnél, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár közösen ünnepeljék a magyar - osztrák határon, a német egyesítés előszobáját jelentő vasfüggöny-lebontás 30-ik évfordulóját, de Merkel ettől egyelőre elzárkózott.
  2. Manfred Weber, az Európai Néppárt élére készülő német politikus árulásként élte meg a CEU elzavarását Budapestről, mert korábban Orbántól ígéretet kapott arra, hogy az egyetem marad, és Jean-Claude Juncker kiplakátolásáról már ezt mondta: "ami sok az sok".
  3. Végül a V4 vezetői is egyre kínosabban érzik magukat, amikor Orbán kirohan Soros György ellen,  hallgattak, amikor Orbán a szerbiai ellenzéki tüntetések kapcsán sorosozott.

Manfred Weber: árulás

A cikk állítása szerint Manfred Weber bajor politikus elkeseredetten fogalmazott politikustársainak decemberben:

Megígérte nekem, hogy nem fogja megtenni

- mondta az Európai Néppárt élére készülő jelölt a CEU ellehetetlenítéséről, és nem is titkolta, hogy számára ez így árulás volt.

Milan Nič, a német Külügyi Tanács tanácsadója szerint korábban azt lehetett gondolni, hogy a május végi európai választások előtt nem jönnek elő a néppárti belső feszültségek, de a helyzet tarthatatlanná vált.

Kizárás

A lap ugyanakkor a Fidesz kizárásáról szóló március 20-i. brüsszeli egyeztetés kapcsán megjegyzi, hogy Weber ettől függetlenül a barátjának tartja Orbánt, és ő maga is elveszítene a Fidesz elküldésével egy tucat, vélhetően őt támogató képviselőt.

Ugyanakkor Weber azt is jelezte, hogy elfogyott a türelme Orbán legújabb provokációját követően. Azt ugyanis már nem vette be a néppárti politikus gyomra, hogy a legújabb fideszes plakátkampányban Orbán örök ellensége, Soros György mellé már saját pártcsaládjának a vezető politikusa, Jean-Claude Juncker is felkerült.

A cikk szerint Weber is úgy éli meg, hogy "ami sok az sok", de ami talán még meglepőbb, hogy a magyar miniszterelnök legfőbb európai szövetségesének tekinthető bajor CSU vezető politikusai is sorra Orbán-ellenes nyilatkozatokat tettek. A cikkből kiderül, hogy a német politikusok is úgy kezelik az állandó Soros-gyalázást, hogy annak antiszemita felhangja van, maga a Fidesz ezt folyamatosan cáfolja.

A V4 előtt is kínos

Orbán a visegrádi országok (V4-csoport) szószolójának tekinti magát, de a sorosozást ebben a klubban is nagyon kínosnak tartják - írja a Politico. A cikk egy pozsonyi ebéd részleteit tárja fel, ahol döbbent csend fogadta, ahogy Orbán arról beszélt, hogy Sorost el kellene számoltatni a nemrégiben zajló szerb ellenzéki tiltakozási hullámáért.

Merkel is kihátrált

A találkozó előkészítése során állítólag Budapest megpróbálta meggyőzni Berlint, hogy Merkel és Orbán találkozzanak az osztrák-magyar határon, hogy éltessék a vasfüggöny lebontásának 30-ik évfordulóját.

Merkel irodája visszautasította Budapest kérését, a bennfentesek szerint azért, mert nem akart a választás előtt ezzel támogatást adni Orbánnak, ugyanakkor a lap azt valószínűnek tartotta, hogy nyáron, vagyis a választások után biztosan lesznek magasrangú megemlékezések.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár a visegrádi országok, a V4 és Németország pozsonyi csúcstalálkozójának végén tartott sajtótájékoztatón 2019. február 7-én. Fotó: David W Cerny / Reuters)