Orbán nem kér bocsánatot, a Fidesz válaszolt helyette Webernek

2019.03.06. 14:26

A Fidesz számára az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása fontosabb a pártfegyelemnél, ebben nem engedünk, mondta Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója az MTI tudósítása szerint.

Hidvéghi Balázs reagált tehát arra, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője kedden három feltételt - a magyar kormány Brüsszel elleni kampányának leállítását, az EPP tagpártjaitól való bocsánatkérést, és a Közép-európai Egyetem (CEU) budapesti megmaradásának biztosítását - nevezett meg, amelynek teljesülése esetén elkerülhető a Fidesz EPP-tagságának megszüntetése.

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: az Európai Néppárton belül a vita a bevándorlásról szól, a Fidesz pedig mindenkinek, így Manfred Webernek a véleményét is meghallgatja.

"Az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása a Fidesznek, ugyanakkor fontosabb a pártfegyelemnél. Ebben nem tudunk engedni", jelentette ki a szóvivő, azt nem fejtve ki, hogy mi köze a keresztény kultúrához és a migráció megállításához Weber három konkrét kérésének.

Beszállt a CÖF is

Szerda délután aztán a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány is válaszolt az ultimátumra. Szerintük Manfred Weber „egyedi módszerekhez folyamodott, amikor Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét a Néppárthoz intézett bocsánatkérésre szólította fel. Parancsba adta a szerinte Brüsszel ellenes felvilágosító kampány befejezését”, írták felháborodottan, kiemelve: erős és legitim felhatalmazása birtokában a kormány nem tehet mást, „mint tiszteletben tartja a népfelség elvét, védi és teljesíti kapott feladatát, közvetíti a magyar emberek népszavazáson is kinyilvánított véleményét”. Ez nem más, mint a bevándorlás elutasítása.

„A Néppárt vezetősége nem kevesebbre szeretné utasítani a kormányfőt, mint arra, hogy forduljon a magyar emberek többségi akarata ellen. Íme, a demagógia felsőfokon! Bocsánatkérésre akkor lenne ok, ha a miniszterelnök a nép akaratát semmibe venné”, írták a kormány álciviljei.

.

Érdekesség, hogy az Index kérdésére, miszerint Orbán Viktor bocsánatot kér-e Manfred Weber ultimátuma szerint, a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan nem reagált. Helyette Hidvéghi küldte el a már idézett nyilatkozatot, ezt kell tehát irányadónak tekinteni.

A CEU-ra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva a Fidesz kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: a "Soros-hálózat minden követ megmozgat a saját érdekeinek a képviseletében". Hozzátette: Budapesten működik a Közép-európai Egyetem, megfelelően a magyar törvényeknek, az oktatás pedig nemzeti hatáskörben eldöntendő téma, így az ezzel kapcsolatos kritika nem megalapozott. Megjegyezte: Magyarországon minden oktatási intézményre ugyanazok a szabályok és törvények vonatkoznak, és mindenkinek be kell tartania ezeket, még Soros György egyetemének is.

Az EPP csúcsjelöltje az elmúlt években többször bírálta már a pártcsaládjába tartozó Fidesz lépéseit, ám eddig - ahogy ebben a cikkünkben összeszedtük - a nyilatkozatháborún kívül semmi sem történt. Weber a korábbiakhoz képest most egy kicsit konkrétabb feltételeket szabott, ám ezek közül kettőre Orbán már az ultimátum előtt is választ adott. 

A Néppárt és a Fidesz konfliktusában a legutóbbi fejlemény, hogy a Néppárt szerdai frakcióülésén nem került napirendre a Fidesz kizárásának ügye, mert Manfred Weber nem ment el, és a frakcióvezető azt kérte, hogy a jelenléte nélkül ne tárgyaljanak erről. A tervek szerint március 20-án fognak a Fidesz kizárásáról tárgyalni a Néppártban.