Merkel: A vita a Néppárt értékeiről szól

2019.03.11. 16:34

Az Európai Néppárt (EPP) értékeiről szól a Fidesz EPP-tagsága körüli vita Angela Merkel német kancellár, az EPP-hez tartozó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) volt elnöke szerint. A politikus hétfőn Berlinben Krisjanis Karins lett kormányfővel folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatójuk után válaszolt kérdésekre. 

"A néppártokat mindig az jellemzi, hogy különböző áramlataik vannak, de az értékek alapjának határai is vannak" - mondta Merkel az MTI szerint. Kifejtette, hogy mindezzel összefüggésben Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje "megnevezett három pontot", amelyekről kedden tárgyal majd a Fidesz vezetőjével, Orbán Viktor magyar kormányfővel, és "levonja a megfelelő végkövetkeztetéseket".

Manfred Weber és Orbán Viktor megbeszélése után, március 20-án, röviddel az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács értekezlete előtt összeül az EPP illetékes testülete és döntést hoz az ügyben - jegyezte meg a kancellár. 

Krisjanis Karins, a szintén az EPP-hez tartozó Egység lett kormánypárt politikusa arra a kérdésre, hogy fenyeget-e kelet-nyugati megosztottság az EU-ban, ha megszűnik a Fidesz tagsága az EPP-ben, elmondta, hogy a kilencvenes évek elején ugyan jelentős különbségek voltak a kontinens nyugati és keleti része között, de ma már nincs ilyen megosztottság, és Lettországban már régóta nem tapasztalható ez a megosztottság.

Arról, hogy kik támogatják a Fidesz kizárását az EPP-ből, és kik szavazhatnak Orbánék maradása mellett, ebben a cikkben írtunk részletesen.  • Hírek
  • Megtakarítás