Korábban is balhéztak a kidobók ott, ahol a német cégvezetőt megverték

D MTZ20171126008
2019.03.13. 17:44

Asztalt szeretne foglalni? Nem? Akkor viszont hallásra!

- ezzel a szöveggel rázta le az Indexet telefonon annak a bárnak a munkatársa, ahol pénteken a biztonsági őrök (értsd: kidobók) összevertek egy német cégvezetőt és két fiát. A Gozsdu Udvarban lévő éttermet azért kerestük, hogy megkérdeztük a vezetőjét a történtekről, és megtudjuk, melyik biztonsági cég alkalmazásában áll az a négy kidobó, akiket hétfőn este már meg is gyanúsított a rendőrség. Hiába jártunk a helyszínen is szerdán, akiket kérdeztünk látványosan nem tudtak semmiről, nem hallottak semmiről, nem láttak semmi olyasmit, amiről a hírekben szó van.

A sértettek ügyvédjét viszont utolértük. Dr. Varga Zoltán elmondta, hogy német állampolgárságú ügyfele a Budapesten tanuló két fiával péntek este a Gozsdu Udvarban lévő egyik étteremben vacsorázott. Ügyvédjük úgy fogalmazott, hogy "nagyon magas" számlát hagytak ott, majd átmentek egy másik közeli helyre. Később visszamentek az étterembe, ahol korábban vacsoráztak, mert újra enni akartak. Ekkor azonban nem engedték be őket a kidobók, akik először az egyik, majd a másik fiút fújták le spray-vel.

Amikor a magyarul nem beszélő apa mindezt a mobiljával videóra vette, őt is megtámadták. Mindenkit ököllel ütöttek, rúgtak, még akkor is, amikor már a földön feküdtek. Az apa súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, főleg a szeme sérült, műtét vár rá, míg a fiai könnyebben sérültek, igaz, egyiküknek így is össze kellett varrni az arcát. Az esetnek több szemtanúja volt, de a térfigyelő kamerák is mindent rögzítettek.

Miután A KIDOBÓK megverték a németeket, a sértettek hívták a mentőket és a rendőrséget is, de a helyszínelést a rendőrök csak napokkal később, hétfőn végezték el. 

Hétfőn kérték be a nyomozók a térfigyelő kamerák felvételeit is. Úgy tudjuk, ezek elég jó minőségű felvételek és pontosan látható rajta, kik, mit tettek, ennek is köszönhetően tudták beazonosítani a támadókat már aznap este. Egy dolog biztos: a németek, akiket a kidobók elvertek, nem támadtak, így érthetetlen, hogy ha szóbeli konfliktusba is keveredtek az őrök velük, miért ezt a "megoldást" alkalmazták. Az ügyvéd az Indexnek hangsúlyozta: nem adhat felvilágosítás ügyfele jelenlegi egészségügyi állapotáról. Arra viszont utalást tett, hogy a büntetőügyet (ami közvádas) akár polgári, azaz kártérítési per is követheti. (Frissítés: A Tények szerda esti adása szerint a kidobókat súlyos testi sértés miatt hallgatták ki, majd szabadlábra engedték őket.)

Az étterem Facebook-oldalán egy érdekes visszajelzésbe botlottunk. A bejegyzést egy héttel a német cégvezető megverése előtt írta egy külföldi nő. Azt írta angolul, hogy nem ajánlja a bárt, mert a személyzet rendkívül agresszívan viselkedik, szerinte rasszisták és homofóbok és - ahogy írja a nő -

felhatalmazva érzik magukat arra, hogy paprikaspray-t használjanak és minden ok nélkül üssenek meg embereket. 

deed

Ez a bejegyzés azért is érdekes, mert úgy tudjuk, februárban is történt egy támadás a Gozsdu udvarban, akkor sörösüveggel vertek fejbe a biztonságiak egy magyar vendéget, igaz, azt még nem tudjuk, hogy az akkori incidens a Gozsdun belül melyik helyen történt.

Azért is érthetetlen a múlt pénteki eset és az egy héttel korábban írt visszajelzés, mert noha nemrégiben szintén egy brutális veréstől volt hangos a Bulinegyed, akkor nem biztonsági őrök voltak a támadók, akiknek éppen az lenne a feladata, hogy a rendre vigyázzanak és rendbontást megakadályozzák. Mint arról beszámoltunk, február 21-én éjszaka két férfi szabályosan péppé verte a Vittula szórakozóhely környékén álló embereket a Kertész utcában, köztük nőket és külföldieket is. A két eset között annyi hasonlóság mindenképp van, hogy a rendőrök egyik esetben sem kapkodták el az intézkedést, ahogy most sem.  

A Kertész utcai támadók információink szerint egy ismert alvilági körhöz tartoznak, így az éjszakai élet szereplőiben felmerült, hogy esetleg védelmi pénzt akartak a verésekkel kicsikarni, merthogy a környéken lévő helyeket nem védi senki. Ám ennek ellentmond, hogy védelmi pénzeket manapság már nem igazán szednek (ez a kilencvenes, kétezres évekre volt csak jellemző), másrészt a támadók nem a szórakozóhelyen belül balhéztak, hanem az utcán. 

Még a Kertész utcai támadás után beszéltünk a Bulinegyed egyik ismert biztonsági cégének vezetőjével, aki elmondta: a biztonsági őrök a szórakozóhelyeken belül tudnak rendet teremteni, az utcán már nem, ez a rendőrség feladata lenne. A biztonsági cég vezetője akkor egyértelműen arra utalt, hogy a Bulinegyedben több rendőrrel lehetne megakadályozni az esetleges utcai randalírozásokat és a Kertész utcai esethez hasonló eseményeket. 

Tavaly év végén azzal kerültek be a hírekbe a Gozsdu udvar biztonsági őrei, hogy egy romákból álló társaságot nem engedtek be az udvarba. Az akkori esetről hangfelvétel is készült, amely azt bizonyította, hogy a részben romákból álló társaság tagjai nem voltak ittas állapotban, nem viselkedtek provokatívan, a biztonsági őr mégsem adott elfogadható magyarázatot arra, hogy miért nem engedi be őket az udvarra.

(Borítókép:  Máthé Zoltán / MTI)