Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Szél Bernadettet behívták a rendőrségre a Soros–Juncker-plakátok miatt

2019.03.13. 13:33

Beidézték a rendőrségre Szél Bernadettet, miután hűtlen kezelés miatt feljelentést tett az „Önnek is joga van tudni...” kormányzati kampány miatt. A független képviselő a 444-nek azt mondta, meglepte, hogy beidézték meghallgatásra, mivel a kampányról az azt megrendelő Miniszterelnöki Kabinetiroda tudhat többet, hiszen ez a tárca rendelte meg. 

Szél a feljelentésben arról írt, hogy a kampány a Fidesz–KDNP érdekeit szolgálja, és az európai parlamenti választás része. A hűtlen kezelés azért valósulhatott meg, mert a kormány a kormánypártok érdekei mentén költött el a kampányra állami pénzt. Szél szerint hivatali visszaélés is megvalósult, mert a kampány mögött állók visszaéltek hatalmukkal, amikor az EP-kampányban jogtalan előnyhöz segítették a kormánypártokat. 

Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta a BBC-nek, hogy elindult az EP-választás kampánya, így nem kellene meglepődni azon, hogy az utcákon politikai tartalmú plakátok vannak. A kormány viszont nem indult a választáson, legfeljebb a kormánypártok, és hivatalosan még nem indult el a kampányidőszak. Szijjártó később annyiban finomította állítását, hogy ez csak tájékoztató kampány, a kormánynak kötelessége informálni az állampolgárokat, hogy mi folyik Európában. 

A Soros–Juncker-kampány nagy port kavart az Európai Unióban, a Néppárt 13 tagja hivatalosan is kezdeményezte a Fidesz kizárását a pártcsaládból, Manfred Weber frakcióvezető egyik ultimátuma is arról szólt, hogy Orbánéknak le kell szedniük a plakátokat, mire a párt közölte, hogy a kampány március 15-én véget ér.