Marad a patthelyzet, költségvetés nélkül a kerület

2019.03.18. 17:49 Módosítva: 2019.03.18. 19:45

Személyeskedésig fajuló, érdemi kritikai észrevételeket és ellenérveket csak nyomokban tartalmazó vitát követően még a napirendet sem fogadta el a XV. kerületi képviselő-testület, amely – mint megírtuk – a törvényes határidőn belül ma dönthetett volna utoljára a 2019-es költségvetéséről.

A Fidesz és az elmúlt másfél évben együttműködő, a kormánypárti frakcióból (majd a Fideszből is) kizárt alpolgármester, Victorné dr. Kovács Judit és kísérete – három másik, jelenleg független képviselő – egységesen Lamperth Mónika jegyző személyére, és elsősorban a jegyzői hivatal dologi kiadásaira hivatkozva utasította el már azt is, hogy a kerület állami forrásait biztosító megoldás szülessen, azaz legyen önkormányzati költségvetés.

„Hova tűnt Lamperth Mónika?” A Damon Hill Forma–1-es versenyző hollétére vonatkozó mondattal kérte számon Csonka László, a Fidesz önkormányzati képviselője azt, hol van a szabadságát töltő jegyző a vita idején, ezzel is egyértelművé téve: a helyi Fidesz-KDNP számára kizárólag Lamperth személye volt a költségvetést érintő vita tétje.

Ezt egyébként az összecsapó önkormányzati képviselők vitájában sem cáfolta egyetlen kormánypárti résztvevő sem, ugyanakkor a Fidesz helyi frakcióvezetője, Pintér Gábor és társai a testületi ülésen ismertették számtalan módosító indítványukat, melyeket ugyan határidőn túl nyújtottak be, de ezek mindegyike arra vonatkozna, hogy a szerintük vitatható tételekkel érdemben változzon a büdzsé. A módosítók többsége a jegyzői hivatal és a polgármesteri kabinet munkatársainak juttatásait, dologi költségeit vonná el, ebből pedig pluszforrásokat szeretnének teremteni a kerületben egyéb célokra.

Németh Angéla polgármester röviden reagált, megismételte, hogy nem változott az álláspontja, nem bocsátja áruba a munkatársait, a törvényben biztosított jogával élve maga választja meg jegyzőjét, akinek munkáját nem érte törvényességi kifogás. A jegyzői hivatal dologi kiadásaival kapcsolatban egyébként a polgármester az Indexnek már elmondta, azok elsősorban informatikai és rezsiköltségek, nem személyi kifizetésekről van szó, amit a Fidesz és Victorné dr. Kovács Judit sejtetni próbál.

Tóth Imre szocialista alpolgármester is visszautasította a hivatali visszaélés gyanúját felvető feltételezéseket, amelyeket a fideszesek rendre megismételtek, ám a Németh Angéla által az ülésen ígért, a jegyzői hivatal dologi kiadásait érintő tételes beszámolót a Fidesz-KDNP és a függetlenek meg sem kívánták hallgatni. A kormányoldal azzal érvelt: a polgármester személyes felelőssége, ha nem lesz elfogadott költségvetés, szerintük Németh Angéla alkalmatlanságát jelzi a kialakult helyzet, míg a polgármester oldalán állók a fideszesek jóindulatára igyekeztek hatni, és azt sorolták fel többször is, mitől fosztja meg a kerület lakosait a kormányoldal, amennyiben megakadályozza a költségvetés elfogadását.

Victorné dr. Kovács Judit maga annyit mondott el többször is: szerinte semmiféle egyeztetés nem történt, sőt még a múlt heti határozatok sem kerültek átvezetésre, ezért az ülésnek semmi értelmét nem látja. Mindezt a polgármestert támogató képviselők az alpolgármester együtt nem működésének bizonyítékaként látták, hiszen Victorné részt vett a költségvetés megalkotásában, aláírása szerepel valamennyi jegyzőkönyvön, kifogásait és észrevételeit azonban a büdzsét érintő szavazások – először februárban volt ilyen – előtt nem közölte.

Ezzel szemben az alpolgármester támogatói köréből Bitvai Nándor, szintén volt fideszes, ma független képviselő már egyenesen azzal vádolta Németh Angélát, hogy nem is ő irányítja a kerületet, sőt jegyzője bűvkörében él, senkivel nem hajlandó egyezkedni, így szerinte valójában arról van szó, hogy Lamperth személye védelmében a polgármester feláldozza a költségvetést. Ezt aztán a DK-s Tóth Veronika, a szocialista Bihal Dávid és az MSZP Tóth Imre is többször visszautasította, utóbbi, a másik alpolgármester pedig szomorúságának adott hangot, amiért gátolják és cserben hagyják a kerület lakosságát a Fidesz-KDNP-s és az onnan kilépett vagy kizárt, ma független képviselők.

A több mint 40 perces, parttalanná vált vita ügyrendi szabálytalanságára az ülést vezető polgármester többször is felhívta a figyelmet, majd pedig szavazásra bocsátotta a napirendet, amelyet, csakúgy, mint az elmúlt hetekben a költségvetést magát, elutasított a testület.

A múlt héten és azt megelőzően a 21 tagú önkormányzatból korábban tízen nyomtak igent a költségvetési tervezetre, heten nemmel szavaztak, négyen pedig tartózkodtak. Mindkét alkalommal igennel voksolt Németh Angéla polgármester (RÁTE), Bihal Dávid (MSZP), Bodó Miklós (független), Király Csaba (RÁTE), Legárd Krisztián (DK), Matlák Gábor (Liberálisok), Szilvágyi László (LMP), Tóth Imre (MSZP), Tóth Veronika (DK), Vékás Sándor (Liberálisok). Eddig kétszer is nemmel szavazott a 2019-es büdzsére testületileg a teljes Fidesz-frakció: Agárdi János, Bencsics Lászlóné, Báder György, Csonka László, Gyurkovics Miklós, Lehoczki Ádám, Pintér Gábor, és tartózkodott négy független képviselő, köztük a kerület alpolgármestere, Victorné dr. Kovács Judit, a Fideszből ugyancsak kizárt Bitvai Nándor, a korábban szintén a Fidesz színeiben politizáló Merk Péter, valamint Móricz Eszter.

Hogy a döntésnek milyen jogi és financiális következményei lesznek, korábbi cikkünkben részletesen is írtunk.

Hat órakor ugyanakkor még egy rendkívüli testületi ülés vette kezdetét a XV. kerületben, melynek egyetlen napirendi pontja a polgármester előterjesztése, Victorné dr. Kovács Judit alpolgármesteri tisztségről való visszahívása. A Fidesz és Victorné 4 fős koalíciója ezt sem engedte napirendre venni, 10 nem szavazat ellenében így a polgármester munkájának segítésére kinevezett alpolgármestert érintő bizalomvesztésről sem tárgyaltak, majd döntöttek Rákospalotán.