Az Index politika rovatának podcastjában Török Gábor politológussal beszélgettünk. Az elemző szerint Orbán Viktor biztosan nem arra készült, hogy az EP-kampányban védekezésre kényszerüljön, és arról kelljen beszélnie, mekkora siker, hogy felfüggesztették a Fidesz tagságát a Néppártban.

Ennek ellenére a történtek egy pillanatig sem ingatják meg a Fidesz táborát – mondta Török, aki szerint a felfüggesztés még mobilizáló hatással is lehet a kormánypártok szavazótáborára. Európai színtéren már más a helyzet. Orbán évek óta azon dolgozik, hogy ne egy megosztó figura legyen az unióban, hanem valaki, akinek adnak a szavára.

Az európai porondon ez egy sokkal kellemetlenebb történet, mint itthonról látszik.

A bölcsek tanácsa szerinte „nyilvánvaló színjáték", a felek május 26. után fognak dönteni. Török arra számít, hogy a miniszterelnök visszafogott március 15-i beszéde és a felfüggesztés után „erősebbre hangszereli majd a Brüsszel-ellenes retorikáját".

A Néppártban született döntés fő üzenete, hogy a Fidesz szabad kezet kapott a kampányra. A pártnak muszáj jól teljesítenie az EP-választáson, mert ha például nem lépnék át az 50 százalékot, akkor mindenki úgy értékelné Európában, hogy gyengült a Fidesz.

Ehhez képest az ellenzéknek nincs érdemi mondanivalója az EP-választási kampányban, elsősorban megúszásra játszanak – mondta Török. Az elemző szerint ha az ellenzék akart volna valamint az EP-választástól, akkor úgy jártak volna el, mint a lengyelek, és csak azzal tudtak volna tétet adni a választásnak, „ha azt mondják, hogy verjük meg a Fideszt”. A politológus szerint az ellenzék számára az a kérdés, hogy az EP-választások után képesek lesznek-e arra, hogy valamennyire egységesen fussanak neki az önkormányzati választásoknak.  • Tippek
  • Babaváró hitel