Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Fidesz–Facebook-háború jöhet

2019.04.11. 05:08

Az országok többségében a Facebook be fogja vezetni a biztonságos médiatermékeket tartalmazó úgynevezett „fehér listát”, Magyarországon azonban nem – írta csütörtöki számában a HVG.

A lap szerint a Facebooknál a május 26-i európai parlamenti választások előtt elhatározták, hogy az oldalára kikerülő híreket csak előzetes kontroll után engedik reklámozni (ez alól mentesülnek a fehér lista tagja), hogy ezzel megpróbálják visszaszorítani a politikai hangulatkeltéseket és álhíreket. 

2019-04-05T002726Z 433772835 RC115A76A340 RTRMADP 3 AUSTRALIA-PO
Fotó: Dado Ruvic

Magyarországon senki sem kapott felmentést az előzetes kontroll alól, a HVG szerint azért, mert a közösségi oldal vezetői szerint a hazai média jelentős része nem elég megbízható. A lap szerint a Facebook egyik munkatársa egy múlt heti, Perugiában rendezett nemzetközi újságíró-fesztiválon négyszemközt a magyar helyzetre magyarázatul azt mondta, hogy KESMA, ami a fideszes sajtótermékeket tömörítő alapítvány rövidítése. 

A lap szerint valószínűleg ettől nem függetlenül rukkolt elő a kormánypárti Századvég a Facebook megregulázásának tervével. Az ötletek között szerepel, hogy nyilvánítsák tömegmédiummá a közösségi oldalt, és vonják a magyar jogszabályok hatálya alá; a nemzetállamok a büntetőjog erejével szankcionálhassák a Facebook cenzorait; „a Facebookot adják a felhasználók, azaz a kisrészvényesek tulajdonába” – idézte a századvéges terveket a kormánypárti Origo.

A Századvég olyannyira rárepült a témára, hogy az EU 28 országában készített kutatást a közösségi oldalakról, és arra jutottak, hogy az emberek többsége nem bízik a Facebookhoz hasonló felületekben.

Megkérdeztük a kormányt, vizsgálja-e a Századvég Alapítvány Facebookkal kapcsolatos javaslatait, illetve tervezi-e, hogy változtat a közösségi médiumok törvényi szabályozásán.

A válaszuk a következő volt:

Ez egy fake news, a kormánynak ilyen szándéka nincsen.