Nemzeti Futóversenyt rendez Rogán Cecília üzleti partnere

nak 01
2019.05.06. 05:15

„Magyarország egyik legkülönlegesebb futóversenye megérkezett: ezentúl minden évben eldől, ki lesz a Nemzet Futója" – ezzel a szöveggel harangozza be magát a Nemzeti Futóverseny, amelynek honlapján szerényen azt is hozzátették, hogy június 8-án új fejezetet nyitnak, ez lesz a „Nemzet Futása”. 

Az esemény rendezője a Digital Minds Kft., a verseny lebonyolítója a Budapest Sport Iroda. A Digital Minds a sportrendezvények terén új szereplőnek számít, a cég fő tevékenységi köre hivatalosan „film-, video-, televízióműsor-gyártás”, alkalmazottainak száma egy fő. A vállalkozás legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy ők kezelik a Rogán Cecíliáék által átvett Fitbalance nevű rendezvény résztvevőinek adatait, és a 24.hu szerint ők irányítják a sales munkáját. 

A cég felívelése akár álomszerűnek is nevezhető. A 2015-ös alapítás évében 4 millió forint volt az árbevételük, 2016-ban 40 millió, 2017-ben pedig már 170 millió forint nettó árbevétellel számoltak el. A cég két tulajdonosa Liziczai Zsolt és Vízvárdi Bence. 

Ahhoz képest, hogy új versenyről van szó, a rendező cég pedig eddig elsősorban nem sportversenyekkel foglalkozott, a Nemzeti Futóverseny mögött rögtön komoly állami szereplők sorakoztak fel. Fő támogatói a Szerencsejáték Zrt., az MVM-csoport és az Antenna Hungária, partnerei az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság, médiapartnerei pedig a TV2-csoport, az ATV, a Bors és a Femcafé. Pontosan ugyanazok a cégek és szereplők szponzorálják, mint a Fitbalance-t. 

A napközben a Hősök terén és az Andrássy úton zajló rendezvény komoly útlezárásokat és tereléseket igényel, ilyen engedélyt nem adna ki a városháza, ha valaki csak úgy besétálna az utcáról. A verseny nemzeti jellegén túl a másik kuriózum, hogy a nevezési díjak feltűnően olcsók a budapesti versenyárakhoz képest, a tíz kilométeres távra május 20-ig háromezer forintért lehet nevezni. 

Fut a Rogán-házaspár
Fut a Rogán-házaspár
Fotó: TV2 / Mokka

Kocsis Árpád, a Budapesti Sport Iroda vezetője azt mondta az Indexnek, hogy versenyszervezésből élnek; ha valaki megkeresi őket egy futóverseny lebonyolításával, akkor elvállalják, nem szempont, hogy az illető korábban foglalkozott-e ilyesmivel. A nevezési díjjal kapcsolatban hozzátette, hogy azért alacsonyabb valamennyivel más versenyeknél, mert az ebből befolyó összeg teljes egészben jótékonysági célra fog menni. 

A verseny hétvégéjén korábban éveken keresztül a K&H maratonváltót rendezett a BSI, idén ezt a versenyt június 16-ra tervezték előzetesen, de végül nem tartják meg. Kocsis szerint üzleti döntést hozták, a tavalyi helyszín (Hungexpo) alkalmatlan volt, sok negatív visszajelzést kaptak. „Egy kis szünet biztosan nem tesz neki rosszat” – mondta, majd hozzátette: ha találnak egy alkalmas új helyszínt, vagy lezárul a Városliget átalakítása, remélhetőleg egy-két év múlva ismét meg tudják majd rendezni azt a versenyt is. 

Frissítés: Cikkünk megjelenése után néhány órával az esemény honlapjáról levették a Magyar Olimpiai Bizottság logóját.