Balesetet okozott Hollandiában is az ukrán hajóskapitány

902A5454
2019.06.06. 14:10 Módosítva: 2019.06.06. 14:50

A Fővárosi Főügyészségnek az EUROJUST magyar nemzeti tagján keresztül hivatalosan is megerősítették, hogy a Budapesten balesetet okozó Viking Sigyn ukrán kapitánya április elsején Hollandiában is balesetet okozott, amiért őt gyanúsítottként vonták felelősségre.

Frissítés: A Viking Cruises hajózási vállalat szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta: "meg tudjuk erősíteni, hogy a Viking Sigyn kapitánya április 1-jén a Viking Idun fedélzetén volt, de az incidens idején nem ő volt a hajó kapitánya. A hajót egy másik kapitány irányította" - írja a Hvg.hu.

Nem erősítették meg, de feltehetően az antwerpeni kikötő közelében (Terneuzen) történt balesetről van szó, amelyben a kapitány által vezetett Viking Idun egy tankernek ment neki. Az ütközéskor 171-en tartózkodtak a szállodahajón, öten könnyebben megsérültek, a hajó személyzetének egyik tagját kórházba szállították. A Viking eleje teljesen összetört, a tanker oldalán pedig jókora lyuk keletkezett, de olaj nem szivárgott a tengerbe.

A magyar főügyészség szerint a szállodahajó kapitánya a múlt szerdai budapesti baleset után a telefonjáról adatokat törölt, amivel a férfi megnehezítheti, illetve meghiúsíthatja a bizonyítást, erről az ügyészség még ma tájékoztatja a bíróságot, amely a férfi letartóztatásáról és óvadékáról döntött. 

A nyomozási bíró a múlt szombaton elrendelte a hajóskapitány letartóztatását, de rendelkezett arról, hogy a férfi 15 millió forint óvadék letétele esetén „Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerül, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett”. Az óvadék megengedése ellen az ügyészség fellebbezéssel élt. 

A fővárosi főügyész – a legfőbb ügyész egyetértésével és engedélyével – a Duna budapesti szakaszán történt vízibaleset ügyében 5 ügyészből, illetve alügyészből álló ügyészi ügyfeldolgozó csoportot hozott létre. A csoport jelenlegi feladata, figyelemmel arra, hogy az ügy vizsgálati szakaszban van, a nyomozó hatóságtól folyamatosan érkező adatok elemzése és értékelése. Ezen túl a fővárosi főügyész külön kapcsolattartó ügyészt jelölt ki a Dél-koreai Nagykövetség munkatársaival való kapcsolat biztosítására, írta közleményében az ügyészség.

A Hableány balesete

A hajón 33 dél-koreai turista és 2 fős magyar személyzet volt május 29-én. 

Az ütközést heten élték túl.

7 holttestet még a tragédia napján megtaláltak Budapesten, 21 embert eltűntként kezdtek keresni.

06. 03-án, hétfőn Hartánál és a roncsnál bukkantak holttestekre.

06. 04-én, kedden, KulcsnálAdonynál és a hajóroncsnál találtak áldozatokat.

06. 05-én, szerdán a hajóroncsból egy ember holttestét emelték ki, egy másik holttestet a víz felszínén találtak meg. Egy halottat a Duna Fejér megyei szakaszán, egy újabbat pedig éjfél előtt a Szabadság hídnál találtak.

A 21 eltűnt emberből így eddig 9 került elő holtan, 12 embert még keresnek.

(Borítókép: Viking Sigyn hajó Budapesten 2019. május 30-án. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport