Elrendelték a Viking ukrán kapitányának letartóztatását

61E30F08-1E87-43FB-BB38-F53C8B4C7347
2019.06.01. 14:59 Módosítva: 2019.06.01. 18:10

A nyomozási bíró szombaton egy hónapra elrendelte a szerdai dunai hajóbalesetben a Hableányt felborító Viking Sigyn szállodahajó kapitányának letartóztatását. A bíróság emellett megállapította, hogy a gyanúsított – a végzés véglegessé válását követően – 15 millió forint óvadék letétele esetén Budapest területén nyomkövető alkalmazása mellett bűnügyi felügyeletbe kerülhet. Az óvadék lehetősége ellen az ügyészség fellebbezett, derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből.

Az ukrán férfi védőügyvédje előzőleg azt mondta, a bíróság döntése alapján ügyfele óvadék ellenében szabadlábra helyezhető, de Budapest területét nem hagyhatja el, ezt nyomkövetővel ellenőriznék, ha jogerős lesz ez a végzés. Azt mondta, hogy ügyészség fellebbezett a döntés ellen, ezért az ukrán állampolgárságú férfi továbbra is letartóztatásban marad. „Amint jogerős onnan tudunk továbblépni az ügyben, akkor kerülhet szabadlábra" – mondta.

Még nyomoznak

A bíróság szerint a gyanú szerinti cselekmény bizonyítottság esetén 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A megalapozott gyanút a helyszíni szemle jegyzőkönyve,fényképfelvételek, kamerafelvételek stb. támasztják alá.

Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy a megalapozott gyanú még nem jelent ítéleti bizonyosságot, a nyomozás még folyamatban van.

Indoklás

A letartóztatás indoklásában azt írták, "a szökés, elrejtőzés veszélye megállapítható, mert bár a terhelt személyi, családi, megélhetési és lakhatási körülményei teljes mértékben rendezettek, és ezek a szökés, elrejtőzés veszélye ellen hatnak, de a cselekmény jelentős tárgyi súlyú és igen súlyos következményekkel járt". 

Az is szerepelt az indoklásban, hogy mivel a bíróság szerint a kapitány a környező nyugat-európai országokban és saját hazájában jelentős helyismerettel rendelkezik, ráadásul anyagi lehetőségei, kapcsolatai lehetővé tennék számára, hogy a hatóságok látóköréből hosszabb időre kikerüljön.  A cselekmény jellege miatt pedig indokolt annak biztosítása, hogy az eljárás kezdeti szakaszában a hatóságok számára bármikor elérhető legyen.

Előzmény

A 64 éves, odesszai férfit csütörtök este vették őrizetbe, és gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrség szerint a beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok alapján felmerült a személyre szóló megalapozott gyanú, ezért a nyomozók a férfit halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Pénteken kezdeményezte az előzetes letartóztatását az ügyészség. Álláspontjuk szerint csak így volt biztosítható az eljárásban való jelenléte.

A férfi ügyvédje pénteken azt mondta, hogy ügyfele tagadja, hogy bármilyen szabálytalanságot elkövetett volna. A férfi 44 éve vezetett hajót, a Duna egyik legtapasztaltabb hajóvezetőjének nevezte az ügyvédje. Azt is elmondta, hogy ügyfele szerint nem volt módja a baleset elkerülésére, az áldozatok hozzátartozóinak részvétét fejezte ki.

A Margit hídnál a Dunán május 29-én 21 óra 5 perckor a Hableány városnéző hajó és a Viking Sigyn szállodahajó ütközött.  Szombaton  felkerült az internetre egy újabb videó  a szerda esti hajóbalesetről. A videón  –  amit a Személyhajósok Szövetsége tett fel a Youtube-ra  –  az látszik, ahogy a Viking Sigyn  a Margit híd alatt utoléri a Hableányt, és nekiütközik.

A Hableány az ütközés után felborult, és másodpercek alatt elmerült, ez ezen a felvételen látható .  Az elsüllyedt hajón összesen 35 ember volt, 2 fős magyar személyzet, valamint 33 dél-koreai turista. A baleset után a mentésben részt vevők hét embert kimentettek a vízből, és további hét ember holttestét találták meg – valamennyien a Koreai Köztársaság állampolgárai.

Az eltűnt áldozatokat azóta is keresik. A hajóroncsot megtalálták a meder alján, de a mentésben résztvevők rettenetes körülményekről számolnak be. Egyelőre a magas vízállás, a nulla látótávolság és az erős sodrás miatt nem tudták megközelíteni a hajótestet.

Azon dolgoznak, hogy leárnyékolják a hajó előtti szakaszt, hogy a búvárok be tudjanak jutni a hajótestbe. Ehhez visznek a helyszínre eszközöket. Szombat délben az M1 tudósítója azt mondta, hogy szombaton már nem várható újabb merülési kísérlet.

(Borítókép: Ajpek Orsi/Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport