Virág
0 °C
2 °C

Kúria–Alkotmánybíróság 3-2: megint elmarasztalták a fideszes aláírásgyűjtést

2019.06.06. 16:03

A Fidesz aktivistái talán el se indultak volna otthonról azon az április napon, ha tudják, hogy ekkora bonyodalmat okoznak majd, de nem láthatták előre, mit hoz a jövő, így felkerekedtek, és április 8-án is aláírásokat gyűjtöttek a párt EP-indulásához, illetve Orbán Viktor miniszterelnök bevándorlásellenes programjának megtámogatásához.

Ezt az aláírásgyűjtést vette videóra egy momentumos aktivista, aki többször is megkérdezte a fideszeseket, miért kérnek aláírásokat.  A kormánypárti aktivisták akkor össze-vissza válaszokat adtak, ezért a Momentum  a Fővárosi Választási Bizottsághoz fordult.

Ennek másfél hónapja, de az ügy még mindig tart, csütörtökön a Kúria harmadjára hozott végzést ez ügyben.

Az előzmények:

  1. A Fővárosi Választási Bizottság elutasította a momentumos panaszt.
  2. A Momentum az Országos Választási Bizottsághoz fordult, amely szintén azt állapította meg, hogy a Fidesz nem követett el jogsértést.
  3. Az ügyben a Momentum a Kúriához fordult, amely viszont kimondta, a Fidesz megtévesztette a választópolgárokat.
  4. Ezt a Fidesz megfellebbezte az Alkotmánybíróságnál, amely a Fidesznek adott igazat, a Kúria döntését pedig hatályon kívül helyezte, és új eljárásra kötelezte.
  5. A Kúria ezután helyben hagyta az FVB és az NVB döntését, hogy a Fidesz nem sértett jogszabályt, de a bírói tanács indoklásában benne maradt, hogy a Fidesz megtévesztette a választópolgárokat.
  6. A Momentum a Kúria ellentmondásos határozata miatt az Alkotmánybírósághoz fordult, amely újból megsemmisítette a Kúria végzését, és jogosnak ítélte a momentumos beadványt, mert a Kúria nem tett eleget indokolási kötelezettségének.

Így került megint a Kúria elé az aláírásgyűjtés, és a bírói tanács csütörtökön újra meg is tárgyalta az ügyet. A legújabb végzés szerint a Nemzeti Választási Bizottság 56/2019. számú határozatát – a Fővárosi Választási Bizottság 6/2019. (IV. 15.) számú határozatára is kiterjedő hatállyal – megváltoztatták, a kérelmező kifogásának részben helyt adtak

és megállapították, hogy a FIDESZ-KDNP 2019. április 8. napján – megtévesztő tájékoztatásával – megsértette a Ve. 2. § (1) bekezdés e) pontját.