Amerikai kongresszusi képviselők látogatták meg a budapesti CEU-t

2019.07.03. 20:28 Módosítva: 2019.07.03. 20:32

A washingtoni Képviselőház többségi frakciójának vezetője, Steny Hoyer képviselő és Ben Cardin szenátor vezetésével kétpárti amerikai kongresszusi képviselőcsoport látogatott el a budapesti CEU-ra, közölte az intézmény. A kilencfős delegációt Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora fogadta.

Ignatieff azt mondta: “A CEU több mint két éve keresi a megoldást arra, hogy a CEU amerikai intézményként Magyarországon maradhasson - eredménytelenül. Világossá tettük a kongresszus képviselőinek csalódottságunkat, hogy Orbán Viktor kormánya elüldöz egy amerikai intézményt Budapestről”.

A CEU hiába teljesítette a magyar parlament által megváltoztatott felsőoktatási törvény feltételeit,  a kormány nem volt hajlandó aláírni a működésüket garantáló nemzetközi megállapodást, ezért amerikai akkreditációjú képzéseiket Bécsbe költöztetik .   

Szél Bernadett független parlamenti képviselő nemrég írásbeli kérdést nyújtott be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek arról, hogy a CEU  felvehet-e 2019. január 1-je után is diákokat az amerikai diplomát adó képzéseire.

Gulyás azt válaszolta Magyarországon egy másik ország diplomáját az a külföldi egyetem adhatja ki, amely mind intézményként, mind képzései tekintetében állami akkreditációval rendelkezik, és az adott országban tényleges, felsőoktatási fokozatot adó képzést nyújt. Ezeket a feltételeket minden Magyarországon külföldi diplomát adó egyetemnek be kell tartania.