Több száz fecske fészkét verték le Szolnokon egy építkezésnél

2019.07.11. 09:54 Módosítva: 2019.07.11. 11:36

Egy ingatlanfelújítás során 300 fecskecsaládot tettek földönfutóvá, miután leverték és elpusztították a fészküket, írja az Átlátszó.hu. A molnárfecske családokat akkor üldözték el, amikor részben közpénzből fejleszteni kezdték a szolnoki Széchenyi körúton a lakótelepi orvosi rendelőt.

A civilek 200-300 fecskefészket számoltak össze a rendelő falán és beszögeléseiben, de a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal  Szolnoki Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának munkatársa, dr. Nemes Gábor szerint mindösszesen nyolcvan fészekről van szó.

A közbeszerzést elnyerő Niké 26 Kft. május 20-a után kezdett a munkának, ami azért fontos, mert a fészkeket kizárólag addig lehet zavarni, amíg a fecskék vissza nem térnek Magyarországra, de abban az időpontban ez már megtörtént.

A civilek próbálták dokumentálni az eseményeket, amiben nem találtak partnerre a rendelő alkalmazottaiban, továbbra is ott folytatták a munkálatokat, bár egy idő után, mint az Átlátszó szerzője megjegyzi: az egyik oldalon „a nyilvános felzúdulás után dr. Nemes Gábor beállványozási tilalmat rendelt el, viszont a zavaró szalagok után még hálókat is szereltettek fel, ami nyilvánvalóan zavarja a fészkelő, költő madarakat a szaporodásban”.

Az írás szerint Horváth István, a Niké 26 Kft. ügyvezetője azt állította, hogy a munkálatok által érintett fecskefészkek eltávolításra engedélyük van, de a szerző később kétségbeesett fecskéket látott a fészküket keresve, majd, mint írja:

Megtaláltam a fotókon látott állványokat, egyikre felmásztam és a rengeteg levert fecskefészek között egy tetőperem alatti sarokban élő fecskéket láttam csonka, megrongált fészkekben. 

A civilek végül rendőrt hívtak, órákig tartott a helyszínelés, végül Nemes a „hálókat levetette a rendelőnek a bejárati részénél található lépcső feletti tető alól”, és a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

A fecskék rohamosan fogynak hazánkban. Ha nem teszünk valamit ellene, néhány éven belül eltűnhetnek Magyarországról.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.