Filmstúdió díszletének bontása közben halt meg egy munkás

2019.07.12. 09:19

Két férfi felelt egy bontási munkáért, mivel azonban gondatlanul jártak el, egy állvány rádőlt egy alkalmazottra, aki emiatt meghalt: a kerületi ügyészség vádja alapján jogerősen elítélték őket, írja közleményében a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint az egyik vádlott, egy 37 éves férfi egy építőipari céget irányított, amely 2016. augusztus 25-én díszletbontási munkálatokat végzett egy XV. kerületi filmstúdió egyik műtermében. A bontási munkát a másik vádlott, egy 38 éves férfi vezette. A munka során egy állványzat összeomlott, és kioltotta a munkát végzők egyikének az életét.

A halálos balesethez az vezetett, hogy a 37 éves férfi nem készíttetett bontási tervet, és eltűrte, hogy 38 éves alkalmazottja, aki nem rendelkezett a szükséges szakképzettséggel nem megfelelő munkamódszert válasszon.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a két férfival szemben halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságra.

A hatályos büntetőeljárási törvény által bevezetett, eljárást gyorsító szabályokat alkalmazva, a bíróság által tartott előkészítő ülésen a vádlottak a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését beismerték, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról.

A bíróság a bűnösséget beismerő nyilatkozatokat elfogadta, és ítéletet hirdetett; a vádlottakat, az enyhítő körülmények nagy számára figyelemmel 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, a szabadságvesztések végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet jogerős.