Meg lehet nyugodni, a CÖF megvédte a Fidesz uniós bizottsági alelnökjelöltjét

2019.07.17. 09:52

Tiltakozó felhívást tett közzé az állami hírügynökségen keresztül a Fidesz-KDNP álcivil szervezete, Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány. A CÖF-CÖKA vezetősége által jegyzet kiáltványt ugyan magyarul írták, de elvileg az európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának címezték.

A szöveg szerint:

A Civil Összefogás Fórum határozottan elutasítja, hogy globalista spekulánsok által kitartott ügynök-szervezetek befolyásolják az Európai Parlament demokratikus, belső választási rendjét. A hálózatba tömörülő álcivilek célja ismert, azaz hogy akciójuk eredményeként minél kevesebb tisztességes, erős nemzetállamok által delegált politikus lásson a cinkelt lapjaikba, és próbálja leleplezni az elkövetkező 5 esztendő sorosista agendáját az EP-ben.

Ennek megfelelően a CÖF-CÖKA határozottan kiáll ez Európai Néppárt delegáltja, Hídvéghi Balázs európai parlamenti képviselő alelnöki jelölése mellett az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában. (LIBE)

Itt az ideje, hogy a hírhedt LIBE-Bizottság, amely eddig a Nyílt Társadalom Alapítvány felségterülete volt, megszabaduljon a külső nyomásgyakorlástól és visszatérjen működését tekintve is az európai értékekhez és érdekekhez!

Az Index is beszámolt arról, szerte Európából azt kérik a civilek, hogy Hidvéghi Balázs ne legyen alelnök az alapjogokkal foglalkozó EP-bizottságban, mert szerintük ide olyan ember kell, aki „elkötelezett híve a demokráciának, a jogállamiságnak és az emberi jogoknak”.

Múlt héten választották meg a parlamenti bizottságok elnökeit és alelnökeit, azonban egyrészt a szélsőséges Identitás és Demokrácia Csoport, illetve a Fidesz egyes jelöltjei nem kapták meg a szükséges többséget. Jóváhagyták Deutsch Tamás jelölését, két és fél évre alelnök lesz az Európai Parlamentben a költségvetési ellenőrző szakbizottságban. Gál Kinga is megkapta a többséget a biztonságpolitikai bizottságban. Elnapolták azonban a szavazást Hidvéghi Balázson kívül a kulturális bizottságban Bocskor Andrea és az alkotmányügyi bizottságban Trócsányi László esetében.

Az újabb alelnökjelölt-választás jövő héten lesz, az Európai Néppárt nem állít új jelölteket, vagyis egyelőre kérdéses, hogy eredményes lesz-e a szavazás. Ehhez az kell, hogy a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok egy része meggondolja magát.

Az European Civic Forum tagjai azért bírálták különösen Hidvéghi Balázst, mert a Fidesz egyik kommunikációs vezetőjeként részt vett az ellenzékkel, a civil szervezetekkel és a kritikus újságírókkal szembeni lejárató kampányokban. Szerintük az is sajnálatos, hogy éppen erre a pozícióra éppen a Néppártban felfüggesztett Fidesz állíthat jelöltet. 

A levelet 23 európai országból (közötte 18 uniós tagállamból) írták alá a civil szervezetek.

Magyarországról egyelőre a Civil Kollégium Alapítvány és a Magyarországi Európa Társaság csatlakozott. A legtöbb aláíró szervezet lengyel (44), illetve román (41).