Vádat emelt az ügyészség az Eximbank két vezetője ellen

2019.07.17. 14:53

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) ingatlanbérlése miatt indult büntetőügyben, írja a 24.hu.

Az állami bank korábbi vezetősége a Lánchíd Palotára kötött bérleti szerződést, később ezért indult nyomozás. Az ügyben Nobilis Kristóf nagyvállalkozót, Nátrán Roland, az Eximbank volt vezérigazgatóját, valamint Darabos Tamás volt vezérigazgató-helyettest is gyanúsítottként hallgatták ki

A Fővárosi Főügyészség 24.hu-hoz eljuttatott közleménye szerint két terhelt ellen emeltek vádat, vagyis valószínűleg Nátrán Roland és Darabos Tamás állhat majd bíróság elé. Nátrán a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára volt korábban, jelenleg pedig a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke. Darabos pedig jelenleg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója.

Lánchíd Palota
Lánchíd Palota
Fotó: Google Maps

A Lánchíd Palota 2013 óta a Nobilis Kristóf érdekeltségébe tartozó DÖB-68 Zrt. tulajdonában van. Az épületet a nagyvállalkozó 2014-ben tíz évre bérbe adta az Eximbanknak, amely saját székhelyének szánta az épületet. 2014-es választás után az Exim a nemzetgazdasági tárcától a Külügyminisztériumhoz került. Ezt követően lecserélték a bank vezetését, majd nagyfokú értékaránytalanságra hivatkozva úgy döntöttek, felbontják a tízéves bérleti szerződést.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az Indexhez az alábbi közleményt juttatta el Fülöp Tamás, Nátrán Roland védője. „ Ebben az ügyben az számos szakértő és bíróság eljárt már. Iratok és tanúvallomások tömegeinek vizsgálata után ahány szakértő, ahány bíróság, annyiféleképpen ítélte meg ez azt ügyet. Az egészen biztos, hogy a vezérigazgató stratégiai feladata nem üzemeltetési kérdések napi kezelése, hanem az állami bank konszolidációja volt, és az is biztos, hogy ő ezt a feladatát a legnagyobb gondossággal sikeresen elvégezte. Ezek után az, hogy az ügyészség azt akarja bizonyítani, hogy vezérigazgató kárt okozott a banknak, az államnak, nyilvánvalóan alaptalan, sőt nonszensz. Ebben a pillanatban azonban nagyobb problémának látom, hogy a Fővárosi Főügyészség vádemelése eleve törvénysértő, hiszen nem várta be a védelem rendelkezésére álló határidőt, hanem számomra érthetetlen sietséggel a törvényes idő előtt vádat emelt. Érthetetlen számomra, hogy ez miért lehetett annyira sürgős, hogy az ügyészség még a jogszabálysértést is felvállalta″ – írta az ügyvéd.