Albin
0 °C
10 °C

Gulyás: A politikai stabilitás elvesztésével járna a rezsi árának emelkedése

DBZOL20190718010
2019.07.18. 11:29 Módosítva: 2019.07.18. 11:57

Európa nincs jó állapotban, az Európai Bizottság új elnökének komoly feladatai vannak, Jean-Claude Juncker kellően sok hibát hagyott hátra ahhoz, hogy ezekből tanulni lehessen - jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztató első öt percében elmondta az Ursula von der Leyen megválasztási utáni kormánypárti narratívát: a fideszes képviselők szavazatai is kellettek a megválasztásához. 

Klímaügyekben a 2030-as célkitűzések tekintetében Magyarország az egyik legjobban teljesít az Európai Unióban, mondta a politikus. Az EU értékelését a kormány klímacéljairól itt lehet elolvasni. 

Gulyás azt mondta, hogy 2030-ra a magyar gazdaság 90 százaléka kibocsátásmentes lesz, "nincs ellenünkre az, hogy távolabbi célokat is támogassunk, de azért nem támogattuk a 2050-es kibocsátásmentességet", mert azokhoz nem társultak olyan számítások, hogy milyen hatással lenne ez a magyar gazdaságra. 

Közép-Európában a politikai stabilitás elvesztésével járna, ha olyan szinten, 30-40 százalékkal emelkednének a rezsiárak, mint Németországban

Gulyás hozzátette, a magyar kormány a környezetvédelem oldalán áll, ezért a kormány úgy döntött, hogy a magyar szennyvíziszap elegendő a magyar termőföldnek, nincs szükség külföldire, az ezzel kapcsolatos engedélyek felülvizsgálata megkezdődött. Egyértelmű tiltást nem engednek az eu-s szabályok, de a magyar hatóságok nem teszik lehetővé a jövőben a külföldi szennyvíziszap behozatalát. 

Súlyos vádak Simonka ellen

A politikus újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egy sör mellett talán kimondaná, hogy hazaárulók azok a DK-s és momentumos politikusok, akik nem szavaznak meg fideszes jelölteket az Európai Parlamentben, a Kormányinfón viszont nem tehet ilyen kijelentéseket. Ha valaki felrúgja azt a konszenzust Brüsszelben, hogy az ellenzékiek megszavaznak bizottsági posztokra kormánypártiakat, akkor ne csodálkozzanak, ha Magyarországon a fideszesek is felrúgják ezt a szokásjogot, és nem fognak támogatni ellenzékieket a hazai bizottsági posztokon. Ez nem jogállami kérdés, hanem politikai kultúráé. 

A kormány együtt akar küzdeni von der Leyennel azok ellen, akik gyengíteni akarják az európai értékeket. Gulyás nem tudta megerősíteni, hogy Vlagyimir Putyin szeptemberben Magyarországra jönne Orbán Viktorral tárgyalni, ez a terület a külügyhöz tartozik. A miniszterelnök nem tervez kormányátalakítást, Trócsányi László is csak azért távozik, hogy EP-képviselő lehessen. 

A bűnszervezet és a bűnszövetség közötti határ elmosódott a bírói joggyakorlatban, holott a jogalkotói szándék ezzel ellentétes volt, ezért módosítják az ezzel kapcsolatos törvényt. Azért most módosítják a törvényt, mert az Igazságügyi Minisztérium most tett erre javaslatot - mondta Gulyás. A módosítással egy aktív fideszes képviselő, a bűnszervezetben elkövetett csalással, vesztegetéssel és egyebekkel vádolt Simonka György is jobb helyzetbe kerülhet. "A Simonka ügyében megfogalmazott vád olyan súlyos, hogy ahhoz képest ennek a törvénymódosításnak a jelentősége meglehetősen csekély" - mondta a miniszter. 

A karcagi rendőrkapitány Indexen kiszivárgott hangfelvételéről azt mondta Gulyás, hogy ha valóban az történt, ami a hangfelvételen hallható, akkor az büntetőügy, általános következtetéseket nem vonna le belőle. 

A Sorsok házáról semmilyen változásról nem tud beszámolni Gulyás, akinek szavaiból kiderült, hogy továbbra sincs béke és egyetértés a projekttel kapcsolatban. A kormány foglalkozott az Opera felújításával, leghamarabb 2021 elején, legkésőbb 2022 végén megnyithat az intézmény a politikus szerint. 

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)