A fideszesben nincs gerinc, a momentumos nemzetellenes

2019.08.12. 20:13
Gulyás Gergely és Fekete-Győr András vitázott a Joghallgatók Önképző Szervezetének nyári egyetemén hétfőn. A Fidesz egyik vezetője először ült le vitázni a Momentummal az EP-választás óta. A nagyrészt EU-s kérdésekről szóló vitába többször is becsúsztak támadó minősítések. A miniszter nemzetellenesnek nevezte a Momentum tevékenységét, míg Fekete-Győr szerint a fideszes képviselőkben már nem látni az elveket és a gerincet.

Ha jogász végzettségű politikusok beszélgetnek egy jogász szabadegyetemen jogászhallgatók előtt, nyilván ne várjunk éles beszólásokkal tarkított, érzelmileg túlfűtött vitát.

Ilyenkor a leegyszerűsített üzenetek és személyeskedő megjegyzések helyett van tér, idő és lehetőség az árnyaltabb megfogalmazásokra, hosszabb körmondatokra, így ilyenkor kerülhetnek elő olyan, a napi politikai kommunikációban tiltott zónának számító témák, mint a Lisszaboni szerződés módosításának szükségessége vagy a légtér és a folyó használatára vonatkozó nemzetközi jogi kötelezettségek. Még az is elhangozhat egy politikus szájából, hogy clausula rebus sic stantibus (ami a dolgok jelenlegi állására vonatkozó záradék a szerződésekben).

Sokáig ilyen mederben zajlott Gulyás Gergely és Fekete-Győr András hétfői vitája, ám a végén mégis előtört belőlük a Németh Szilárd-i értelemben vett politikus, és elkezdték válogatott jelzőkkel támadni egymást.

Az érzékeny pont a momentumos EP-képviselők eddigi ténykedése volt, főleg, hogy látványos kampány kíséretében nem szavazták meg a fideszes EP-képviselőket a különböző bizottsági posztokra. A Momentum elnöke úgy kezdte, hogy "nem fogunk megszavazni olyanokat, akik asszisztálnak olyan rendszer fenntartásához, amely EU-s pénzeket lop el". Illetve nem szavazzák meg Járóka Líviát semmilyen posztra, mert a cigány származású képviselő egyszer sem emelte fel a hangját "a valószínűsíthetően a Fidesz által pénzelt Mi Hazánk ellen". Majd Fekete-Győr kerek perec a tőle két méterre ülő Gulyás Gergely Fidesz-alelnök szemébe vágta:

Fideszes képviselőkben a gerincet, az elveket már nem nagyon látom.

Több se kellett Gulyásnak, és azzal vágott vissza, hogy azért keseríti el a Momentum magatartása, mert szembementek azzal az elvvel, hogy "először vagyunk magyarok és utána tartozunk pártokhoz". Bár az eredményét tekintve súlytalan a történet (mármint, hogy nem választottak meg pár fideszest bizottsági alelnöknek), ám a Momentum magatartása nagyon súlyosan negatív, mert bebizonyosodott, hogy egy momentumos "nem magyarnak tartja magát először".

És akkor néhány idézet a rá következő percekből:

  • Fekete-Győr András: Magamat elsőként magyarnak, másodikként európainak tartom.
  • Gulyás Gergely: Amit ez uniós színtéren csinál a Momentum, nemzetellenes.
  • Fekete-Győr András: Ne próbáld azt sugallni, hogy Cseh Katalin és Donáth Anna idegen érdekeket szolgálnak.
  • Gulyás Gergely: Ezt az érzetet ők keltik.

A jelzők csatájának végül a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal vetett véget, hogy nem javasolja a további minősítgetést, mert "mindennél tudunk még durvábbat mondani", ami nem visz előre.

Melyik a legszélsőségesebb magyar párt?

A Gulyás-Fekete-Győr vitának elsősorban azt volt a különlegessége, hogy létrejött. Vezető fideszes politikus ritkán ül le vitázni ellenzéki pártvezetővel. Ez is félnyilvános alkalom volt, amelyet az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának JÖSZ nevű szervezete rendezett Bugyin. A Joghallgatók Önképző Szervezetét onnan lehet ismerni, hogy az elmúlt években szinte eposzi jelzőként ragadt a neve mellé, hogy Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár alapította. Ám a hat évvel ezelőtt létrehozott szervezet azóta kinőtte magát, sőt, pár héttel ezelőtt megkapta a szakkollégiumi minősítést is.

A JÖSZ egyik joghallgatója, Simon Tamás moderátorként először elég általános kérdéseket dobott fel a két politikusnak, akik így ezen a fórumon is elismételhették a már sokszor hallott meglátásaikat az EP-választás eredményéről, bel- és külpolitikai következményeiről. Rögtön izgalmasabbá vált viszont a beszélgetés, amikor arról volt szó, ki melyik pártot tartja a legszélsőségesebbnek.

Fekete-Győr ugyanis a Fideszt is a szélsőséges pártok közé sorolta az olasz Matteo Salvini és a francia Marine Le Pen oldalán. Gulyás erre azzal vágott vissza, hogy

Magyarország legszélsőségesebb pártja a DK. Persze a Momentum is megérdemelné a szélsőséges jelzőt, illetve a Jobbik némely megnyilatkozása. De a versenyt a Gyurcsány házaspár nyeri.

Érdekesség, hogy a Gyurcsány házaspár kifejezést először Fekete-Győr használta a beszélgetésben a DK-ra, Gulyás csak rutinosan átvette. Gulyásnak egész pontosan az a baja a DK-val, hogy "Dobrev Klára minden héten egy zsidóktól elkobzott vagyonból indul Brüsszelbe az EU értékeiről beszélni; Gyurcsány lábbal tiporta a jogállami értékeket; és Gyurcsány alatt történt, hogy bolgárnak álcázott oroszok mehettek be a nemzetbiztonsági szolgálathoz."

Ursula von der Leyen a Momentumban?

Gulyásnak a beszélgetésen amúgy nemcsak a hazai ellenzékről volt pár rossz szava, hanem az EU-s politikusokról is. Például a korábban a Fidesz által még nagyban támogatott Manfred Weberről azt mondta, hogy "aki a Facebookját követte a kampány alatt, nem nagyon volt olyan eseménye, amely száz lájkot tudott kapni". Jean-Claude Junckerről azt mondta, hogy a leginkább felelős az elmúlt 5 év sikertelenségéért, és csak Orbán és a brit miniszterelnök mondta ki annak idején, hogy nem alkalmas az Európai Bizottság vezetésére.

Ursula von der Leyenről, az EB új vezetőjéről Gulyás azt mondta, hogy több ponton érzékelhető az ideológiai különbség a Fidesz és közte, például a homoszexuálisok házasságának megszavazása ilyen véleménykülönbség. De a Fidesz azt várja, hogy "tartsa be a szerződéseket, legyen a szerződések őre, ne kényszerítse rá az egyik oldal álláspontját a másikra." Fekete-Győr leegyszerűsítően azzal heccelte Gulyást, hogy ha

von der Leyen Magyarországon élne, a Momentumban politizálna.

Fekete-Győr a beszélgetésen számon kérte Gulyást, amiért a magyar kormány mintha lemondott volna az eurózónához való csatlakozásról. Gulyás ezt azzal az általános válasszal hárította (ezt a panelt Tusványoson is hallhattuk fideszes politikusoktól), hogy "az eurózónába akkor kell belépni, amikor a magyar gazdaság szempontjából előnyös, semmi nem sürget bennünket". Fekete-Győr szerint viszont éppen hogy az sürget minket, hogy lemaradhatunk a többi tagállamtól, ha kialakul így a többsebességes Európa.

Fekete-Győr mint Orbán minisztere?

A beszélgetés tehát elsősorban az EU-s kérdésekről szólt, a végére mégis becsúszott egy olyan közönség soraiból feltett kérdés, amelynek sem az EU-hoz, sem a valósághoz nem volt köze. "Ha Orbán felkérne miniszterének, elfogadnád?" - kérdezte valaki Fekete-Győr Andrástól nagy nevetést kiváltva. A Momentum elnöke úgy válaszolt, hogy régen Fidesz-szavazó volt, de egy év alatt kiábrándult, és ő nem akar közösséget vállalni azokkal, akik lopnak.

Fekete-Győr a fideszes politikus felé fordulva úgy folytatta: "Gulyás Gergelyt mindig is olyanok közé tartozónak gondoltam, akik nem lopnak, nem tolvajok. Aztán ő mégis elfogadta a miniszteri felkérést". Gulyás erre már nem válaszolt.