Négy ember meghalt, a rendőrség mégsem nyomozott volna tovább

2019.08.15. 05:00
Tavaly júniusban egy elkorhadt fa dőlt egy család autójára Dombóváron. A kocsiban négyen meghaltak, köztük egy öt hónapos csecsemő is. A rendőrség több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett emberölés miatt nyomozott, aztán az eljárást idén áprilisban megszüntette volna, mondván, nem történt bűncselekmény. Az ingatlanon, ahol a tragédiát okozó fa is állt, ugyanis nem írták elő a tulajdonosoknak, hogy szakszerűen vizsgálják a fákat. A baleset egyetlen túlélőjének ügyvédje panaszt tett, az ügyészség pedig lépett.

Egy kisvaszari asszony tavaly júniusban egyszerre veszítette el gyakorlatilag az egész családját, amikor Dombóváron autójukra dőlt egy elkorhadt fa, miután a térségben iszonyatos vihar tomboltA kocsiban ült a nő 43 éves férje, 17 éves lánya, 19 éves menye és öt hónapos unokája is, de őket nem tudták élve kiszabadítani a roncsból.

A rendőrség először közigazgatási hatósági eljárást indított, később viszont  több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt kezdtek nyomozni. Idén áprilisban aztán mégis megszüntették volna a nyomozást. 

Arra hivatkoztak, hogy az ingatlanon, ahol a fa is állt, 

nem írták elő a tulajdonosoknak a növények, így a fák teljes körű szakértői felmérését, például a szövetszerkezeti vizsgálatát sem. 

Pedig a rendőrség által kirendelt erdőmérnök-szakértő szerint lehetett látni, hogy a közel 40 méteres fa egy nagyobb vihart már aligha vészelne át. Ebből a szakértői véleményből derült ki az is, hogy

azon a területen, ahol a fa állt, az árkot betonnal zárták le és semmilyen elfolyó nyílást nem hagytak. Ennek köszönhetően a növény gyökere folyamatosan és nagy mennyiségben kapta a vizet, ami a gyökér korhadásához vezetett.

A szakértői vélemény szerint, ha ezt a fát „egy gyakorlott szakember küllemre és korra való tekintettel vizsgálta volna meg, meg tudta volna állapítani, hogy veszélyes”.

„Ez a család nem tönkrement, megszűnt”

A család tavaly június 8-án a dombóvári kórházból tartott hazafelé Kisvaszarra, amikor leszakadt az ég. Az intézményhez vezető egyik kétsávos úton, a Kórház utcán haladtak, vagyis egy viszonylag forgalmas szakaszon mentek, amikor rájuk dőlt a fa. Az autóból csak egy 43 éves nőt szabadítottak ki élve a tűzoltók és a mentők. Az asszony fián kívül az egész családját elvesztette.

Ez család nem tönkrement, hanem megszűnt

– fogalmazott akkor így az újságíróknak a nő, aki azóta egyébként elköltözött Kisvaszarról.

A baleset után az önkormányzat azt nyilatkozta, hogy a fa állami tulajdonú és kezelésű területen állt, így nincs felelősségük a bekövetkezett tragédiában. Végül mégis földmérő szakértőt vontak be, hogy tisztázza, a dombóvári önkormányzat, avagy más a területért illetékes felelős. Pontosan lecentizve mérték ki, hogy az állam a fa helyének tulajdonosa. Magyar György a nő jogi képviselője ezután küldött levelet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV), az MNV viszont nem ismerte el a felelősségét, így kártérítési kérdésben sem egyeztek meg.

Egyelőre az ügyészség sem enged

A Tolna Megyei Főügyészség sajtóosztálya az Index kérdésére azt válaszolta, hogy a rendőrség azért szüntette meg a nyomozást, mert

a cselekmény nem bűncselekmény.

Magyar György ügyvéd viszont panasszal élt, és indítványozta, hogy vizsgálják a dombóvári önkormányzat esetleges felelősségét is. Többek között kérték, hogy a hatóságok

  • szerezzék be a közterület felügyelők és városgondok munkaköri leírását;
  • egészítsék ki az erdőmérnöki szakértői véleményt;
  • vonjanak be igazságügyi közlekedésbiztonsági szakértőt is.

A panaszt az ügyészség megvizsgálta, és júliusban hatályon kívül helyezte a rendőrség megszüntető határozatát. 

Egyben a nyomozó hatóságot további eljárási cselekmények elvégzésére kérte. Erre nézve az ügyészség külön határidőt nem állapított meg, a büntetőeljárás általános szabályai az irányadók. Mivel az ügyben gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor, az ügy továbbra is felderítési szakban van

– írták az Index kérdésére.