Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Eljátszották a befolyásos kapcsolatokat, milliókat csaltak ki emberektől

2019.08.15. 09:42

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyolc férfi és egy nő ellen emelt vádat. A vádiratban szerepel:

  • vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés,
  • hivatali vesztegetés bűntette,
  • 65 rendbeli közokirat-hamisítás

Van olyan vádlott, ahol a maximum kiszabható büntetés akár 12 év is lehet. 

A társaság úgy bukott le, hogy hamis bírósági iratot rossz címre küldtek, így azt a posta a bíróságnak vitte vissza.

A vád lényege szerint egy 51 éves férfi megismerkedett egy olyan 59 éves férfival, aki azt állította magáról, hogy nyomozó hatóságnál, ügyészségnél és bíróságnál hivatalos személyeket korrumpál, és így befolyásolni tud büntetőeljárásokat. Az 51 éves férfi ezután büntetőeljárásban érintett személyektől milliós nagyságrendű összegeket kért azért, hogy ügyüket – az 59 éves férfin és állítólagos kapcsolatain keresztül – kedvezően befolyásolja.

Többek között 100 milliós nagyságrendű zár alá vétel, jövedéki termékek lefoglalása, valamint büntetőeljárás – állítólagos – megszüntetéséért egytől öt millió forintig terjedő összeget kért és kapott, amelyet 59 éves társával megosztottak.

Az 59 éves férfi a hivatkozott kapcsolatokkal ténylegesen nem rendelkezett, azonban a látszat megőrzése és erősítése érdekében megbízott egy 56 éves férfit, hogy hamisítson közokiratokat, áll az ügyészségi közleményben. Ezeket az iratokat 51 éves társával bizalomerősítőként eljuttatta azokhoz, akik fizettek.

A hamisító nyomozást megszüntető hamis ügyészségi határozatot, feljelentést elutasító hamis határozatot, illetve ügyészségi szervezeti egységek, valamint ügyészség és nyomozó hatóság közötti, valótlan kommunikációt tartalmazó hamis közokiratokat készített, többek között a fővárosi főügyész és egy osztályvezető ügyész nevével visszaélve.

Az elkövetésekre úgy derült fény, hogy az 56 éves férfi egy bírósági végzést is hamisított bűnügyi zárlat feloldásáról, amelyet az 59 éves társa postán feladott az egyik vesztegető személy cégének. A célja az volt, hogy ,,az ügyfél” megnyugodjon, és azt gondolja, valóban megszűnt a zár alá vétel. A férfi azonban téves címzést írt a borítékra, így azt a posta a bíróságnak küldte vissza.

Két vádlott bűnügyi felügyelet alatt áll, kettő pedig más ügyben kiszabott szabadságvesztést tölt.