Csongor
0 °C
9 °C

Vádat emeltek az Országos Roma Önkormányzat elnöke ellen vesztegetés miatt

2019.08.15. 06:49

Júliusban hivatalosan is vádat emeltek Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke ellen vesztegetés miatt, írja a 24.hu. Baloghot 2018-ban egy hangfelvétel buktatta le, amin arról tárgyal egy rendezvényszervező cég vezetőjével, hogy le kellene papírozni két kampányrendezvényt úgy, mintha azok tényleg megtörténtek volna. Annyi, hogy megszervezni nem kell őket, csak leszámlázni. A pár milliós rendezvény papírozásáért, számlákért 600 ezret ajánl az ORÖ vezetője a hangfelvétel szerint.

„NYILVÁN TÖBB TELEPÜLÉSEN KELLENE CSINÁLNUNK KAMPÁNYT PAPÍRON. PAPÍRON. NEM KELL MEGCSINÁLNI SEMMIT”

– mondja a felvételen az ORÖ vezetője a rendezvényes cég vezetőjének, aki egyébként földije, ibrányi. A rendezvénytechnikus Tóth Zoltán hosszan beszél az ORÖ vezetőjével, de az ajánlatra nem mond igent, a Magyar Nemzetnek pedig azt nyilatkozta, hogy nem szokása felvenni a beszélgetéseket, de most azért tett mégis így, mert már a megkereséskor érezte, hogy itt valami nem tiszta dologról lesz szó.

Te csinálnál papíron két darab rendezvényt, és három és fél milliót utalnék át neked holnapi nap folyamán az Országos Roma Önkormányzat számlájára  (értsd: az ORÖ számlájáról – a szerk.), ha meg tudunk most állapodni, és megadnám az e-mail-elérhetőséget, a gazdasági vezetőnek, ez a privát e-maile, ő a céges adataidat, mindent beszkennelnéd, elküldenéd, egy telefonszámot írnál oda, én adnék, addig nem adok, amíg meg nem egyezünk, egy e-mail-elérhetőséget, és neki már megküldjük ma a szerződést, ma itt van a pénz, érted

– idézte még az átmeneti Magyar Nemzet Online 2018-ban Balogh szavait a felvételről. Az elnök itt hozzáteszi, hogy annyit kell odaírni, hogy az elnök úrral egyeztetve. Egyébként gyakorlott számlázósnak, áfázósnak tűnik az elnök a felvétel szerint, elmondja, hogy a pesti cégek mennyiért szokták csinálni, illetve azt is, hogy ők régen hogyan csinálták.

Az ORÖ-elnök azt mondja először, hogy 500 ezret adna az egész kamuprojektért a szervezőnek, és azt is felajánlja, hogy majd később, amikor romanap lesz a településen még ad pénzt zsebbe, azért még számlát sem kér. Amikor nemet mond a rendezvényszervező, akkor kicsit még ráígér Balogh:

„GONDOLD ÁT, FIGYELJ IDE, LÁSD, HOGY NEM SZARRÁGÓ VAGYOK, AKKOR KAPOL HATSZÁZAT. TISZTÁN. DE HIDD EL NEKEM 12 SZÁZALÉKKAL CSINÁLJÁK PESTEN”

– mondja.

A 24.hu friss cikkében azt írja, a Nyíregyházi Törvényszék arról adott tájékoztatást, hogy az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség júliusban emelt vádat.

„A vádirat szerint Balogh János a 2018-as országgyűlési választás előtt az Országos Roma Önkormányzat által, állami költségvetésből kapott kampánycélú támogatás terhére egy rendezvény lebonyolítását rendelte meg azzal, hogy a rendezvény tényleges megvalósítására nem került volna sor. A vádlott a rendezvény költségeinek díjáról kiállítandó számlákért cserébe a rendezvényszervező cég munkatársának egy meghatározott összeget ajánlott, a többit megtartotta volna magának. A vállalkozó az ajánlatot nem fogadta el” – írja a lap.