Szeptembertől újabb 103 testkamerát kapnak a MÁV jegyellenőrei

2019.08.30. 11:56

Szeptembertől 103 új testkamerát kapnak a MÁV-Start jegyellenőrei, amitől a társaság a bántalmazásos esetek további csökkenését várja, írja az MTI. A MÁV pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ezekből a legtöbb eszközt a ceglédi, a váci és az esztergomi vonalon használják majd, mert ott éri a legtöbb támadás, atrocitás a jegyvizsgálókat.

Tavaly 123 esetben, idén pedig augusztus végéig 48 esetben ért jegyvizsgálókat inzultus, melyekből 32 tettlegességig (ütés, lökés, karmolás, rúgás) fajult, egy pedig nyolc napon túli sérüléssel járt. A bántalmazásokkal mi is foglalkoztunk esetenként is, ebben a videónkban pedig olyan kalauzokkal beszéltünk, akiket ért már komolyabb bántalmazás munkájuk végzése közben.

Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a MÁV prioritásnak tekinti az utasok és a dolgozók biztonságát. A vasúttársaság intézkedési tervet dolgozott ki, ennek egyik eleme a kamerás rendszer bevezetése. A testkamerák mellett figyelemfelhívó kampánnyal, illetve a készenléti rendőrség és a biztonsági személyzet segítségét is igénybe véve lépnek fel a jegyvizsgálókkal szembeni támadások ellen. Eredmény, hogy 2018 decemberétől csökkent a bántalmazásos esetek száma.

A MÁV egy korábbi közleményében elmondta, hogy legtöbbször jegy nélkül, vagy nem érvényes jeggyel utazók vetemednek erre. A támadók alapesetben öt évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak közfeladatot ellátó személy sérelmére erőszakos bűncselekmény miatt. Az első vonal a mátészalkai volt, ahol áprilisban vezették be a testkamera használatát.

A most bevezetett újabb testkamerák mellett a jegykezelésre használt készülékre telepített alkalmazásban idén bevezették a pánik gomb (SOS gomb) használatát is. Megnyomásával a vonaton utazó másik jegyvizsgálónak és vagyonőrnek/rendőrnek küld a rendszer jelzést, aki ebből tudni fogja, hogy a riasztást kezdeményező bajban van. Amennyiben a vezető-jegyvizsgáló egyedül teljesít szolgálatot, úgy a jelzést a központ kapja meg, ahol intézkednek, és ha kell, rendőrt kérnek a vonathoz.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport