Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Miért irtja ki valaki a családját?

Kibeszélő podcast 11. epizód
00:00:00 / 00:00:00
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az elmúlt két hétben rövid időn belül két családirtás is történt Magyarországon, az egyik a fővárosi Rózsadombon, a másik a Heves megyei Andornaktályán. Mindkét esetben a család férfi tagja ölte meg brutálisan a saját gyerekét és feleségét, majd magával is végzett.

Kibeszélő podcast legújabb adásában Solt Ágnes kriminológussal, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársával beszélgettünk, aki elsősorban fogvatartottakkal, gyilkosokkal és a gyermekbántalmazás, családon belüli erőszak témáival foglalkozik.

A beszélgetésben érintjük a két friss hazai családirtás esetet, de sokkal inkább olyan tágabb kriminálpszichológiai és társadalmi kérdésekről beszélgetünk, hogy

  • Miért történnek ilyen borzalmas gyilkosságok?
  • Mi visz rá valakit, hogy megölje a saját gyerekét?
  • Miként függ össze a családirtás és a családon belüli erőszak; a rendőrség miért nem hatékony ezekben?
  • Hogyan kellene működnie a gyerekvédelmi jelzőrendszernek?
  • Hogy fordulhat elő, hogy nem jelez az érintettek környezetéből senki? A szomszédok, a családsegítő, a pedagógus, az orvos sem?
  • Mit tehet az, aki szeretné megelőzni, hogy ilyen esetek történjenek?

Mi a podcast és miért jó?

A podcast az interneten bármikor elérhető rádióműsort jelent, ami rendszeresen jelentkezik. A podcasthallgatást ma már okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások segítik, amikkel az adások letölthetők, offline is hallgathatók, és amik megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Podcastot hallgatni vezetés, házimunka vagy sportolás közben is lehet, míg olvasni nemigen. Kövesse az Index különböző podcastjait, itt pedig olvassa el, hogyan érdemes podcastot hallgatni!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport