Áder Jánost küldi Magyarország a jövő heti klímacsúcsra

2019.09.17. 18:13 Módosítva: 2019.09.17. 18:58

Áder János fogja képviselni Magyarországot a szeptember 23-ai, jövő hétfői, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár által összehívott New York-i klímacsúcson, derült ki Schanda Tamás államtitkár Szél Bernadett független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott hivatalos válaszából.

„A magyar kormány határozott álláspontja, hogy a teremtett világot óvnunk és védenünk kell. Magyarország elkötelezett a fenntartható fejlődés biztosítása mellett, ezt az Alaptörvény is rögzíti. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hazánkat – a lehető legmagasabb szinten – előre láthatóan dr. Áder János köztársasági elnök úr képviseli a klímacsúcson” – írta Schanda Tamás.

Szél Bernadett többek között arra várt választ, hogy milyen álláspontot fog képviselni Magyarország, illetve hogy kit küld majd az ország a jövő heti klímacsúcsra. „Antonio Guterres arra kérte a világ vezetőit, hogy a klímacsúcsra ne hangzatos beszédekkel, hanem egészen konkrét célkitűzésekkel, érdemi kibocsátáscsökkentési vállalásokkal érkezzenek” – írta.

A választ talán sejthette, mert az Orbán Viktornak címzett levélben úgy fogalmazott:

Ha igaz az, hogy Áder János köztársasági elnök, akkor mivel magyarázza Ön azt, hogy egy, a magyar Országgyűlés által nem beszámoltatható, a magyar választópolgárok által nem elszámoltatható, a kormányzat klímapolitikájának alakítására vonatkozó döntési jogosítványokkal, illetve kormányzati felelősséggel nem rendelkező személy képviseli Magyarországot?

Schanda Tamás államtitkár a válaszadást megkerülve azt válaszolta: „Tudjuk, hogy bolygónk megőrzéséért csak globálisan, szorosan együttműködve lehet dolgozni, ezért Magyarországhoz hasonló elkötelezettségre és aktív fellépésre hívjuk fel az eseményen jelen lévő államokat is.”

A 24.hu cikke az államtitkár szavaival kapcsolatban emlékeztet: három hónapja magyar, lengyel és cseh vétóval bukott el az európai uniós klímacél, a vétó okairól Orbán Viktor azóta sem számolt be a parlamentnek, aminek törvénytelen voltát még Kövér László is elismerte.

Szerdára egyébként, ellenzéki kezdeményezésre, rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze a klímaváltozásról, ahol az ellenzéki képviselők szeretnék megvitatni a kormány klímacsúccsal kapcsolatos álláspontját, valamint azt, hogy Magyarország milyen kötelezettségeket vállal 2030-ig a klímaváltozás megfékezése és az alkalmazkodási feladatok terén.

Orbán Viktor és a klímaváltozás elleni harc kapcsolatáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.