Karácsonyék rendkívüli ülés összehívását kezdeményezik a patkánymentesítési közbeszerzés ügyében

2019.09.24. 13:03 Módosítva: 2019.09.24. 14:02

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik a patkánymentesítési közbeszerzés ügyében, miután a fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottsága kedden határozatképtelenség miatt nem tudott a kérdéssel foglalkozni, mondta Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt budapesti sajtótájékoztatóján. 

A rendkívüli ülés összehívásához szükséges aláírásokat napokon belül összegyűjtik – közölte Karácsony Gergely. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt azt reméli, hogy erre az ülésre eljönnek a fideszes képviselők, és meg tudják beszélni ezt az ügyet, amelynek során „szemébe hazudtak” a közbeszerzési bizottság tagjainak, a közgyűlésnek és a budapestieknek.

Mi a magunk részéről mindent megteszünk azért, hogy ennek az ügynek a piszkos hátterét fel tudjuk tárni

– jelentette ki Karácsony Gergely.

Mint mondta, kíváncsiak lettek volna arra, hogyan fordulhat elő, hogy egy milliárdos közbeszerzésnél a főváros által előkészített anyagban senki nem ellenőrzi a legolcsóbb ajánlatot tevő cég – a pályázatában „behazudott”– referenciáit. Szerinte a nyertes cég ugyanis nem rendelkezett megfelelő referenciákkal.

Bár alacsonyabb árral nyertek, mégis a főváros kénytelen volt megemelni az eddigi keretösszeget, és így a budapestiek sokkal többet fizetnek egy sokkal rosszabb szolgáltatásért

– értékelt Karácsony Gergely, aki emlékeztetett: júniusban már feljelentés tett az ügyben, hiszen nyilvánvaló, hogy azoknak, akiknek ez dolguk lett volna, nem végezték el a nyertes cég referenciáinak az ellenőrzését.

Szerinte a fideszesek nem érdekeltek abban, hogy tisztán lássanak a budapestiek a patkánytender ügyében.

Múlt héten írtunk arról, hogy rendkívüli budapesti közbeszerzési bizottsági ülés összehívását kezdeményezi a testület szocialista elnöke a patkánytender ügyében. Trippon Norbert sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fővárosi Törvényszék döntése igazolta korábbi álláspontjukat a fővárosi patkánymentesítését érintő közbeszerzési eljárás szabálytalanságával kapcsolatban. Ebből pedig következik, hogy érdemben meg kell vizsgálni, hogy – ahogy fogalmazott – az „Orbán-Tarlós maffia által” kiválasztott cég referenciái valósak voltak-e.

Trippon és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt közös sajtótájékoztatóján többször is felidézték, hónapokkal ezelőtt arra kérték Tarlós Istvánt és a főváros jelenlegi, fideszes többségét, hogy érdemben vizsgálják ki a patkányügyet, hiszen a jelenleg ötéves patkánymentesítési megbízással rendelkező RNBH Konzorcium alkalmassága tavaly ősz óta folyamatosan megkérdőjeleződött. Ezt a kormánypárti többség napirendre venni sem volt hajlandó.

Trippon a mai sajtótájékoztatón azt is mondta, hogy a fideszes többsége „egyszerűen gyáva volt eljönni" az ülésre, amelyet tudatosan és szándékosan határozatképtelenné tettek. Szerinte nyilvánvaló, hogy a fideszesek nem akarnak szembenézni a felelősségükkel, nem akarják vállalni a tettükért a következményeket. 

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón kérdésre reagált Szeneczey Balázs és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettesek hétfői nyílt levelére, amely szerint szabálytalan a bizottsági ülés összehívása. Azt mondta: a bizottság kérhet tájékoztatást, főleg akkor, amikor „bírósági döntés mondta ki, hogy csaltak ebben a közbeszerzésben". Továbbá nincs kötelezettség arra, hogy írásos előterjesztés alapján folytassák le ezt a vitát. Szerinte a keddi történés is azt mutatja, amikor van valami probléma, akkor a fideszesek mindig megtalálják a megfelelő kifogásokat, hogy miért nem dolgoznak a budapestiek érdekében.

Frissítés: A főváros reakciója

Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes közös közleményben reagált a sajtótájékoztatóra. Mint írják, érthetetlen, Karácsony miért izgágáskodik, mivel az üggyel kapcsolatos közigazgatási pernek nem is szereplője a fővárosi önkormányzat, az a Bábolna Bio és a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) között folyik. A bíróság arról határozott, hogy eljárási hibákat talált a KDB-nél, azaz nem az ügy érdemében döntött, a nyertes konzorcium alkalmasságáról nem foglalt állást, az önkormányzat tevékenységéről nem nyilatkozott negatívan.

A közlemény szerint Karácsony referencia igazolásokkal kapcsolatos kijelentései valótlanok. Hozzátették: Karácsony korábban kritika nélkül a győztes konzorciumra szavazott, az őt főpolgármester-jelöltnek jelölő párt képviselője, az MSZP-s bizottsági elnök viszont nem. A két helyettes közleménye szerint a rendkívüli közgyűlés összehívására tett javaslat értelmezhetetlen, mert a közgyűlésnek egy ajánlattevő és a KDB közötti folyamatban nincs kompetenciája, ennek célja inkább a hisztériakeltés.