Tiltakozó sétát szerveztek az ombudsmani kinevezés ellen a demokráciáért

2019.09.25. 09:45

Továbbra sem nyugodnak a kedélyek a nyáron megnevezett és kinevezett alapvető jogok biztosával kapcsolatban. Májusban 35 civil szervezet, valamint két korábbi ombudsman, Kaltenbach Jenő és Majtényi László levélben kérte a köztársasági elnököt, hogy ne a háttérben, a civileket kizárva járjon el az ombudsmanjelölésnél, hanem nyílt pályázaton és a civil szervezetekkel konzultálva nevezze meg jelöltjét, ahogy azt a nemzetközi egyezmények is megkövetelik.

Áder János azonban nem hallgatott a civilekre, és Kozma Ákost, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettesét javasolta az alapvető jogok biztosának, őt a parlament meg is szavazta.

Az önkényes döntés ellen tiltakozva az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület szerdára tiltakozó sétát szervez „az autonómiákért és a demokráciáért”. A sétát Kéthly Anna és Bibó István szobrainál (Markó utca – Széchenyi rakpart sarok) kezdik délután ötkor, ahonnan az alapvető jogok biztosának kormány által elvett székházáig gyalogolnak.

A független intézmények szorongatásának, az autonómiák módszeres tönkretételének csak egyik példája az, ami az ombudsmani intézményrendszerrel történt, illetve történik, írják a közleményben.

A felszólalók ezért az ombudsman intézményén túl beszélnek majd a szegények, a kisebbségek jogvédelméről, az egyetemi autonómiáról, az akadémiai és az alkotás szabadságainak demokratikus és alkotmányos igényéről, az önkormányzatok, a bíróságok és az Alkotmánybíróság függetlenségének követeléséről.

Beszédet mond Gegesy Ferenc, Majtényi László, Setét Jenő, Szepesházi Péter, Székely Sándor, Szilágyi Emese, Takácsné Lencsés Márta.