Karácsony: Nem beszéltem itt semmiről, amiről ne beszéltem volna már korábban más stílusban

2019.09.26. 20:47

"Nem beszélek itt semmi olyasmiről, amiről ne beszéltem volna már más stílusban korábban"

- mondta Karácsony az a kiszivárgott hangfelvételről az ATV-ben csütörtök este.

Egy kiszivárgott felvételen beszélt többek között a szocialista korrupcióról, szövetségesei alkalmasságáról és családja megfenyegetéséről Karácsony. A megvágott felvétel bejárta a sajtót, Karácsony pedig csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy reagált, "már titkosszolgálati eszközöket is bevetnek, de engem nem tudnak megfélemlíteni", majd bejelentette, feljelentést tesz a hangfelvétel miatt. Sőt, azoknak üzenve, akik megpróbálják őt megfélemlíteni úgy fogalmazott: "kivágom őket, mint macskát szarni". Csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának volt vendége, ahol mondott pár mondatot a felvétel kapcsán.

Karácsony szerint teljesen egyértelmű, hogy azt az ellenzéki összefogást, amit bár pokoli nehéz volt összehozni, de végül összejött, azt próbálják meg megbontani minden eszközzel.

Karácsony továbbra is azt mondja, hogy nem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy kivel beszél a felvételen - amelyen a beszélgetőpartnere hangja el van torzítva -, de a körülmények alapján azt gondolja, olyan valakivel, akivel bizalmas viszonyban van. Mert a beszélgetés helyzete nem közszereplői helyzet. Szerinte teljesen kizárt, hogy a beszélgetőpartnere rögzítette a felvételt, ezt azzal indokolta, hogy olyan emberrel, akiről feltételezné, hogy képes ilyenre, biztosan nem beszélne ilyenekről.

Karácsony azt mondta, van egy-két tippje, kivel beszélt a felvételen, utánamegy, végigkérdezi őket. A beszélgetés későbbi részében viszont Karácsony azt mondja, hogy a felvételen az már nem hallatszik, hogy ő Tüttő Katáról milyen elismerően beszél, ezért a műsorvezető, Rónai Egon rá is kérdez, ezek szerint mégiscsak emlékszik a konkrét helyzetre, beszélgetésre, tehát arra is, kivel beszélt. Karácsony azonban úgy korrigál, hogy általában tudja, hogy amikor erről beszél, akkor miket szokott mondani.

Hozzátette, hogy a napokban követik őt mindenhol, és azoknál az embereknél könnyen lehetnek a kamerákon kívül olyan eszközök, például mikrofonok, amikkel képesek rögzíteni egy ilyen beszélgetést.

atv
Fotó: ATV

Ezekről a követésekről eddig csak a nyilvánosságnak számolt be, de rendőrségi feljelentést nem tett, mondván, "csak a nyilvánosság tud megvédeni", de most megismételte a napközbeni sajtótájékoztatóján elmondottakat: feljelentést fog tenni, mivel törvényellenes magánbeszélgetést rögzíteni anélkül, hogy engedélyt kérnének. 

Karácsony szerint az ember a barátaival mást enged meg egy beszélgetésben, de Magyarország jelenleg ott tart, hogy egy ellenzéki politikus már a barátaival sem oszthat meg ilyen dolgokat, hogy "kiventilálja azt a folyamatot, amiben van".

Összességében pedig köszöni, hogy nyilvánosságra hozták a felvételt, mert ebből is sugárzik, hogy ő zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben. "Nem vagyok megvásárolható, nem vagyok megfélemlíthető, nem vagyok megvesztegethető, erről szól ez" - mondta, és hozzátette, sajnálja, hogy élesen fogalmazott a felvételen. "Ezt a romlott politikát, ami ilyen eszközöket használ, azt kell leváltani", zárta a beszélgetést.