Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Karácsonyék feljelentést tesznek a hangfelvétel miatt

2019.09.26. 14:55

Kivágom őket, mint macskát szarni

– jelentette ki Karácsony Gergely azoknak üzenve, akik megpróbálják őt megfélemlíteni. Az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje az őt támogató pártok képviselőivel eredetileg Hende Csaba hazaárulóztatásáról tartott sajtótájékoztatót, ám arról csak néhány percben esett szó. Ehelyett kiderült: Karácsony feljelentést tesz reggel kiszivárgott hangfelvétel ügyében.

Már titkosszolgálati eszközöket is bevetnek, de engem nem tudnak megfélemlíteni. Az ellenzéki egységet sem tudják megosztani.

– jelentette ugyanis ki Karácsony arra a kiszivárgott hangfelvételre reagálva, amelyen a zuglói szocialistákkal való konfliktusairól és a fővárosi jelöltállításról tett súlyos kijelentéseket.

Megírtuk, nyár közepén, a második előválasztást követően készülhetett a felvétel, amelyen Karácsony Gergely az MSZP meghatározó politikai erőivel, elsősorban a zuglói alapszervezettel kialakult, végletekig elmérgesedett viszonyról beszél. Karácsony az Indexnek már délelőtt azt mondta, a hangfelvételen valóban az ő hangja hallatszik, de nem tudja beazonosítani a szerinte feltehetően – mivel gyerekzsivaj van a háttérben – manipulált hanganyag miatt a magánbeszélgetést.

Olyan állítások is vannak benne, mint hogy:

  • „Az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet megnyeri a választást.”
  • „Én úgy működök, hogy viszonylag ritkán csapok az asztalra, és ezt be akarom osztani. Nem egy autoriter ember vagyok, és eddig egyszer volt olyan, hogy azt mondtam, hogy ez így lesz, és akkor az úgy lett.”
  • „A Horváth Csaba egyébként egy kurva nehéz falat, mert a Horváth Csaba sajnos egy szikla ebben a konstrukcióban, jobban, mint a Tüttő Kata vagy bárki. Az egész az, hogy őt kiszereljük ebből a dologból, és rábeszéljük az előválasztásra, ez volt a vigaszág. (...) Igazából ott a helyi szocikon való kontrollt csak egy MSZP-s politikus tudja jelenleg megcsinálni. Ez a helyzet. Ennek az alternatívája, hogy egy egyébként sokkal jobb renoméjú, mondjuk, kirúgott iskolaigazgató, akit a szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. A Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni. Én ebből a szempontból kurva kínosan látom, tehát ez kifelé nyilván nagyon ciki. Ma azt gondolom, hogy akarunk a kerületi megállapodásban előrelépést csinálni, akkor szerintem én még nem játszottam ki a kártyáimat. Csak azt kellene látnom, hogy van-e olyan konstrukció, ami ténylegesen működik."
  • „Az én zsarolási potenciálom az alkalmas arra, hogy dolgokat helyre tegyen, de bizonyos dolgok nem fognak megmozdulni, és azt fogják mondani, hogy jó akkor Gergő, akkor menj.”
  • „A Tüttő Katát én is benéztem, nem tudtam, hogy a Leisztingernek vannak ezek az ügyei az V. kerületben. A Tüttő egyébként a XII. kerületben is indulhatott volna, ha tudom ezeket, csak én is későn tudtam meg. Nem akarok álnaiv lenni, hogy akkor a Leisztingernek az élettársa, a volt felesége, vagy a mostani, ezt nyilván nem tudom, nyilván nem egy erős ajánlólevél." (Tüttő Kata V. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt ügyéről itt írtunk bővebben.)

 Az egyik utolsó kérdésre Karácsony Gergely azt mondja:

  • „Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...) tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.”

A hangfelvételen még az is hallható, hogy a kérdező Tóth Csabára, az MSZP zuglói elnökére, a választókerület egyéni országgyűlési képviselőjére kérdez rá, akiről Karácsony azt mondja, hogy mindig is mérges viszonyban álltak, de ez a kapcsolat „politikailag le volt dugózva”. Ezután, nem tudni, hogy megvágva vagy egyben hangzik-e el a következő kérdés-válasz:

– Igaz, hogy megfenyegette a családodat?

– Ne viccelj. Többször.

Karácsony az Indexnek tagadta, hogy Tóth Csaba valaha megfenyegette a családját. A főpolgármester-jelölt szerint ő soha nem mondott ilyet, egy zuglói gazdasági szereplőre utalt, nem Tóthra, az pedig sosem volt titok, hiszen az egyetlen eszköze mindig a nyilvánosság volt a védekezésre, de többen és többször is megfenyegették őt és családját Zuglóban. Karácsony biztos benne, hogy nem mondott olyat, hogy Tóth Csaba fenyegette meg.

Karácsony a sajtótájékoztatón arról is beszélt, 

szerinte a felvételt törvénytelenül rögzítették és hozták nyilvánosságra, ráadásul manipulálták is, kivágtak részeket, de csak olyanokat, ami a Fidesznek káros lenne.

Azt is elmondta, szerinte semmi olyan nem hangzik el a felvételen, amiről korábban nyilvánosan ne beszélt volna már

Azt továbbra sem tudta felidézni, mikor történt a beszélgetés, de azt mondta, biztosan magánbeszélgetésről van szó, ezért feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a felvétel készítése és kiszivárogtatása miatt. Szerinte a támadások csak őket erősítik, és azért erősített rá ezekre a Fidesz, mert „már csak néhány ezer szavazat van” közte és Tarlós között.

A Karácsonyt indító pártok képviselői, a momentumos Soproni Tamás, a DK-s Gy. Németh Erzsébet, a szocialista Molnár Zsolt egyaránt támogatásukról biztosították a jelöltet, és azt mondták, az ellenzéki egységet nem sikerült megtörni.