Visszaüthet a Fidesz fő kampányfegyvere Dunaújvárosban

DSC 8847
2019.10.04. 12:46
Cserna Gábor polgármester azzal az ígérettel kampányol a helyi médiában, hogy ismét állami kézbe kerül a Dunai Vasmű, hátha ez tetszik a helyieknek. Az orosz-ukrán részvényesek viszont igencsak nehezményezik ezt, a cégvezetés Orbánhoz és Szijjártóhoz fordult, hogy szóljanak rá a helyi szervezetre. A dunaújvárosi Fideszt Orbán régi bizalmasa irányítja, de ténykedése sűrűn hoz magával botrányokat. A tavalyi országgyűlési választás után ismét előfordulhat, hogy Dunaújvárosban bukik a kormánypárt.

Az utóbbi hetekben a Dunaferr több helyi politikusi nyilatkozatban, spekulációban is feltűnt, és akaratán kívül a dunaújvárosi önkormányzati- és polgármester-választási kampány eszközévé, egyik központi témájává vált

- olvasható a Dunaferr csütörtökön kiadott közleményében, amelyben részletesen írnak arról, hogy miként támadja őket valótlan és megtévesztő információkkal Dunaújváros fideszes vezetése.

Hangsúlyozzák, hogy a Dunaferr egy üzleti vállalkozás, amely teljesen kívül áll a politikán, és nem támogatnak egyetlen politikai pártot se.

„EZZEL EGYÜTT ARRA IS SZERETNÉNK FELHÍVNI A FIGYELMET, HOGY A POZÍCIÓJUKAT MEGTARTANI IGYEKVŐ POLITIKUSOK UTÓBBI IDŐBEN TETT MEGANNYI FELELŐTLEN MEGNYILVÁNULÁSA SÉRTI A DUNAFERR ÉRDEKEIT, KÁRT OKOZ A VÁLLALATNAK. KÜLÖNÖSEN HÁTRÁNYOS ÉS VESZÉLYES MINDEZ MOST, AMIKOR RENDKÍVÜL NEHÉZ GAZDASÁGI HELYZETBEN VAN AZ ACÉLIPAR”

– írják. A cég azt is közölte, hogy mint korábban, a jövőben is nyitott lesz az együttműködésre a mindenkori polgármesterrel és képviselő-testülettel, de csak akkor, ha ez a közös munka a város, az itt dolgozó emberek és a vállalat érdekeit szolgálja. „Amennyiben mindez egyéni gazdasági vagy politikai célokat szolgál, ahogy korábban sem tudtunk, úgy a továbbiakban sem szándékozunk együttműködni.”

A Dunaferr szerint kitűnő szakmai és stratégiai kapcsolatokat ápolnak a kormányzattal, ugyanakkor a helyi politikusok támadásaikkal folyamatos kárt okoznak a cégnek, ezen keresztül pedig mintegy 12 ezer embernek, akiknek a megélhetése a gyártól függ.

Azok a politikusok, akik saját, rövid távú céljaik elérésének érdekében államosítással fenyegetik, feljelentésekkel vagy rágalmakkal támadják, destabilizálni próbálják a Dunaferr működését, az itt dolgozó több ezer embert és családjukat is támadják, megélhetésüket veszélyeztetik.

A Dunaferr államosításával kampányol a polgármester 

Az orosz-ukrán tulajdonosi körrel rendelkező cég vezetése azután állt a sarkára, hogy az elmúlt hetekben Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere több interjúban is azzal az ígérettel kampányolt, hogy tárgyalni fog a Dunaferr államosításáról. A kormányközeli helyi lapok folyamatos lejáratókampányt folytatnak a Dunaferr ellen, többek között a környezetvédelmi előírások megszegésével és a pénz külföldre szivattyúzásával vádolják, de állandó téma a Vasmű 2004-es "áron aluli" privatizációja is, amit összekapcsolnak Gyurcsány Ferenc nevével és rajta keresztül Pintér Tamás ellenzéki jelölttel.

Nem először használja kampánycélra a Dunai Vasművet a helyi Fidesz, a tavalyi országgyűlési választások előtt úgy fogalmazott Galambos Dénes, Fejér Megye 4. számú választókörzetének egyéni képviselőjelöltje, hogy április 8. tétje a Dunaferr és a munkavállalók jövője. Kijelentette, a vasmű tulajdonosai csak arra törekednek, hogy fejlesztések és a bérek növelése helyett a lehető legtöbb pénzt szivattyúzzák ki a társaságból. A Dunaferrel korábban szóba hozott, feltételezett tulajdonost érintő adócsalásról szóló hírek (Szulejmán Kerimovot végül minden vád alól felmentették) miatt beszámolója szerint megkereste Tállai Andrást, a NAV elnökét, és arra kérte, hogy az adóhatóság tartson soron kívüli vizsgálatot a Dunaferrnél. 

Szoros küzdelem vár a Fideszre

Ez nagyon nem tetszett a dunaújvárosi választóknak, ami az eredményen is meglátszott: a Jobbikos Pintér Tamás 43,55 százalékkal megnyerte a körzetet, Galambos kiesett az országgyűlésből. A bukás ellenére viszont kinevezték Dunaújváros és térsége ipar- és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottjának, így elvileg a mai napig hozzá tartoznak a Dunaferr ügyei is. 

Idén még szorosabb küzdelem vár a Fideszre, miután összeállt az ellenzék, és a tavaly jól bevált Pintér Tamást indítják Cserna Gábor polgármester ellen. A kormánypárt minden eddiginél keményebb kampányt kezdett Dorkota Lajos választókerületi elnök vezetésével, aki Orbán Viktor régi jó barátja. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökeként is dolgozó Dorkota korábban a város alpolgármestere és országgyűlési képviselője volt. A mai napig az ő szava számít döntőnek a dunaújvárosi Fideszben, ő felel a személyi kérdésekért is. 

korábbi sorozatos helyi botrányok után állítólag kiadta a parancsot a kampány elején, hogy mindent vagy semmi alapon egész pályás letámadást indítanak. Médiafelülete bőven van Csernának, a helyi médiát Belénessy Csaba korábbi MTI-vezér irányítja, és a Pesti Srácok is létrehozott egy dunaújvárosi blogot a kampány idejére. 

A cég részvényeseit elbizonytalanítja Cserna kampányígérete

A Dunaferrnek igen komoly reputációs gondokat okoz, hogy a lejáratókampány célkeresztjébe került, mondja a cég belső ügyeiben jártas informátorunk. Ez egyrészt hitelteleníti a jelenlegi menedzsmentet a dolgozók és a partnerek szemében, másrészt úgy rángatják bele őket a kampányba, hogy ők távol szeretnének maradni a politikától.

MÁR ANYAGILAG IS JELENTKEZIK A KÁR, A CÉG RÉSZVÉNYESEIT UGYANIS ELBIZONYTALANÍTJA, HOGY NEKI MERJENEK-E KEZDJENI A HELYI FEJLESZTÉSEKNEK, VAGY INKÁBB MEGVÁRJÁK, MI LESZ A MAGYAR ÁLLAM SZÁNDÉKA A VASMŰVEL.  

Úgy tudjuk, miután a részvényesek jelezték ezt a menedzsmentnek, a cégvezetés informális úton megkereste Orbán Viktort, Szijjártó Pétert és Palkovics Lászlót. 

Az volt a kérésük, HA 14 NAPON BELÜL NEM VÁLTOZIK MEG A HELYI FIDESZ KOMMUNIKÁCIÓJA, VALAMINT NEM KÉR NYILVÁNOSAN BOCSÁNATOT DORKOTA LAJOS ÉS CSERNA GÁBOR, akkor NYILVÁNOSSÁGRA FOGJÁK HOZNI AZ ÁLLÁSPONTJUKAT.

Mivel semmi nem változott az elmúlt két hétben, csütörtökön a fentebb leírt közleményt adta ki a cég. Informátorunk hangsúlyozta, a cég továbbra is nagyon jó kapcsolatot ápol az állammal, ami mindkét félnek elemi érdeke. A magyar gyár fontos a cégcsoportnak az EU miatt, az államnak és városnak pedig a komoly bevételek mellett a térség, főleg a város működése miatt se érdemes összekülönböznie a céggel. Ha bezárna Dunaújvárosban a gyár, többezer család megélhetése kerülne veszélybe, és Dunaújváros könnyen Ózd sorsára juthatna.  

Egyszer már meghiúsult az állami vásárlás

A Dunaferr állami megvásárlása nagyon régóta téma. Amikor a hosszú évekig elhúzódó acélipari válság közepén 1500 ember elbocsátását is belengették Dunaújvárosban, Varga Mihály pénzügyminiszter a helyszínre sietett, majd bejelentette, szeretnék visszaállamosítani a vasművet. 

Vissza, hiszen 1951-es építésétől 2004-ig állami kézben volt a Dunai Vasmű, ekkor adták el az ukrajnai Donbassz Ipari Szövetségnek (ISD) egy ciprusi offshore cégen keresztül. Arról a szövevényes történetről már egy korábbi cikkben részletesen írtunk, hogy miként lett a cég többségi tulajdonosa az orosz állami Vnyesekonombank (VEB).

AZ ÁLLAMI VÁSÁRLÁS állítólag SZÓBA KERÜLT NÉHÁNY ÉVE EGY ORBÁN-PUTYIN TALÁLKOZÓN IS, ahol A VNYESEKONOMBANK képviselőjével is egyeztettek a vételi szándékról, de valami miatt mégse valósult meg az üzlet. 

Korábban egyébként az önkormányzatnak is volt egy minimális részesedése a cégben, meséli Pintér Tamás, Dunaújváros országgyűlési képviselője és polgármesterjelöltje, de amikor ennek az eladását tárgyalták zárt ülésen, Dorkota Lajos elhagyta a termet. Szerinte ezzel hallgatólagos beleegyezését adta, és meg se próbálta megakadályozni, hogy eladja az önkormányzat a részvényeit. 

Dorkota utolsó esélye 

A helyi Fidesz és az országos vezetés ellentéte régóta ismert, már 2016-ban arról írtunk, hogy Dorkota utasítást kapott fentről: Cserna nem lehet még egyszer polgármester. Úgy látszik azonban, nem talált azóta más megfelelő jelöltet.

Az elmúlt években sorra robbantak ki a botrányok Dunaújvárosban, ami igencsak aláásta a helyi Fidesz tekintélyét. Annak idején mindegyikkel külön-külön is foglalkoztunk, itt most csak felsoroljuk a legismertebb eseteket:

  • 2011-ben lemondott, majd öngyilkos lett Tóth László alpolgármester. Búcsúlevelében arról írt, "a frakción belüli széthúzás, a döntések halogatása, a szervezetlenség miatt a folyamatok nem megfelelő irányba tartanak."
  • 2014-ben egy helyi lap felvételt közölt Cserna Gáborról Piázhat-e a polgármester címmel. Azt írják, a polgármester gyakrabban néz a pohár fenekére, mint kellene. Egy videót is közzétettek a közgyűlésről, amin a polgármester olyan szinten kitárulkozik, hogy mi annak idején Cserna Gábor öszödi beszédének neveztünk a felvételt.
  • 2015-ben 225 millió forintból korszerűsítették a város közvilágítását, de ez olyannyira elfuserált volt, hogy sötétebb lett az utcákon, mint előtte volt, és ezután a gyalogátkelőhelyek környékén rendőrök kísérték át esténként a gyalogosokat. A NAV és az Európai Csalás Ellenes Hivatal (OLAF) is költségvetési csalás gyanúja miatt vizsgálta az uniós támogatásból finanszírozott beruházást.
  • Három év fegyházbüntetésre ítélték Gál Roland, korábbi dunaújvárosi fideszes önkormányzati képviselőt, miután közreműködött egy gyilkosságban, egy dunaföldvári vállalkozót öltek meg az otthonában és betonoztak be a falba.

Dunaújvárosban arról beszélnek, ez lehet Dorkota utolsó esélye, mivel a tavalyi országgyűlési választási kudarc után az idei EP-választáson se volt fényes a kormánypárt dunaújvárosi eredménye, a 40,55 százalékon végeztek. 

Nem válaszolnak a megkeresésekre

Szerettük volna a történet fideszes szereplőit is megszólaltatni. Dorkota Lajos kétszer is ránkcsapta a telefont, amikor meghallotta, milyen témában keressük, míg Cserna Gábor a sajtófőnökéhez irányított bennünket, akit napok óta nem lehet se telefonon, se emailben elérni. Felhívtuk Galambos Dénest is, aki jelezte, csak hivatalos úton hajlandó válaszolni a kérdéseinkre, és írjunk a Miniszterelnökség sajtóosztályának. Ez megtörtént, válasz azonban nem érkezett, mint ahogy a Külügyminisztérium se reagált megkeresésünkre. A Dunaferr a közleményen kívül nem kívánt nyilatkozni.

(Borítókép: A Dunai Vasmű bejárata - fotó: Bődey János / Index)