Több angolórája lesz a technikumok diákjainak is

2019.10.04. 09:16

Jövő évtől megemelik az idegennyelvi órák számát a szakképzésben, írja a Magyar Nemzet. Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár egy háttérbeszélgetésen elmondta, ugyanolyan magas lesznek az idegen nyelvi órák száma a technikumokban, mint a hagyományos gimnáziumokban, csak épp a technikumok diák­jainak kettő helyett egy idegen nyelvet kell a megemelt óraszámban tanulniuk. 

A lap emlékeztet, a szakgimnáziumokban jelenleg heti négy nyelvóra van, míg a szakközépiskolákban mindössze heti két órát fordítanak nyelvtanulásra. Az új Nemzeti Alaptanterv eddig közzétett anyaga szerint viszont 2020-tól a kötelező alapóraszámként 10. osztályig hat, a felsőbb évfolyamokon pedig hét nyelvórára emelik, míg a szakgimnáziumokban heti hat, majd nyolc órában maximálnák a nyelvoktatást. Pölöskei azt is mondta, hogy a kétszer kéthetes külföldi nyelvtanulás lehetőségét megnyitnák a technikumok tanulói számára is. 

A módosítás nem új, Pölöskei már tavaly ősszel arról nyilatkozott a Magyar Hírlapnak, hogy mérlegelik, hogy a szakgimnáziumokban két nyelv helyett csak egyet tanítsanak, de azt jobban és nagyobb óraszámban. Az Oktatási Hivatal akkori felmérése ugyanis azt mutatta, az óraszámokat tekintve nemzetközi összehasonlításban jól állunk, de más típusú órákra lenne szükség ahhoz, hogy javítsák a gyerekek tudását. 

Orbán Viktor idén év elején, az évértékelő beszédében ígérte meg, hogy minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt a kormány támogatásával. Ez évente 140 ezer diákot érint, mondta későbbKásler Miklós, az Emmi minisztere, és az állam 90 milliárd forintot fordít a programra.  A most megszellőztetett törvénycsomagot a Magyar Nemzet információi szerint már ősszel elfogadhatja a Parlament. Ebben még további változások várhatóak az egyes képzések tananyagával kapcsolatban. 

Az elmúlt tíz évben javult az idegennyelv-ismeret, ez azonban még mindig messze elmarad a környező országokban élőkétől.  A hazai nyelvoktatás hatékonyságáról, a külföldi nyelvtanulás előnyeiről és buktatóiról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.