Biztosan időközi parlamenti választás következik Dunaújvárosban

2019.10.14. 10:58

Nagy fölénnyel nyerte a választást Dunaújvárosban Pintér Tamás, az ellenzéki összefogás jelöltje. A Rajta Újváros! egyesület színeiben induló politikus 56-41-re győzte le a város eddigi fideszes polgármesterét, Cserna Gábort. Ez lett az eredmény:

  • Pintér Tamás, Rajta Újváros!: 10 159 (56,36%)
  • Cserna Gábor, Fidesz–KDNP: 7397 (41,04%)
  • Farsang Tibor: 470 (2,61%)

Pintér Tamás most a Jobbik országgyűlési képviselője, így a jogszabály alapján döntenie kell, melyik posztot választja. Az Indexnek azt mondta: nem kérdés, hogy polgármesterként folytatja, és lemond parlamenti képviselői mandátumáról.

Mindez azt jelenti, hogy időközi parlamenti választás lesz a városban, ugyanis Pintér volt tavaly az egyetlen jobbikos, akinek sikerült egyéniben győznie. A megválasztott polgármester azt mondta, hogy az ellenzéki összefogás a városban most „rendkívül jól működött”, már egyeztettek arról, ki lehet az ellenzéki jelölt az időközin. Pintér senkit nem akart megnevezni, de jelezte, hogy várhatóan a legszélesebb körben támogatják majd az ellenzéki pártok.

„Büszke vagyok az eredményre, főleg, hogy az ellenzéknek minden egyéni választókerületben sikerült győznie. Ez a nagy felhatalmazás fantasztikus lehetőség, szeretnénk meghálálni” – mondta Pintér. Már hétfőn szeretné elkezdeni a munkát, nemsokára indul a hivatalba, hogy egyeztessen a jegyzővel és a többi hivatali vezetővel.

A kampányban Pintér Többször kritizálta, hogy a helyi, önkormányzat által finanszírozott újság „masszív lejáratókampányt folytat ellene”. Egy ízben mi is megírtuk, hogy azzal vádolták, a migránsok betelepítése mellett kutyával fogja etetni Dunaújváros népét. Pintér azt mondta, nem bosszúálló típus, de ilyen írások nem lesznek a jövőben. „Az újvárosiak megbüntették, akik ezeket íratták” – mondta Pintér.