Tavaly óta az önkormányzatnál volt egy nyilatkozat, ami megvédi az Aurórát

2019.11.13. 20:16

A VIII. kerületi Auróra nevű, civil szervezeteket gyűjtő házat és vendéglátói egységet Józsefváros önkormányzata számos alkalommal próbálta ellehetetleníteni. Az Auróra mostani Facebook-posztja szerint a legutóbbi bezáratásukat úgy kapták, hogy habár elküldték a működésüket igazoló dokumentumot az önkormányzatnak, az valahogyan nem került elő – most a választások után hirtelen meglett, írják.

Az Aurórát már többször megpróbálta bezáratni a VIII. kerület önkormányzata: 2017-ben terjedt el először a hír, hogy bezárták az Aurórát (pontosabban a fontos pénzügyi forrást jelentő vendéglátói részt), aztán az Auróra fellebbezett, és megint nyitva volt. 2018 nyarán Józsefváros hivatalos oldalán megjelent egy közlemény, miszerint a hatóság - ismét - elrendelte az Auróra bezáratását, de aztán kiderült, hogy ez nem igaz. Végül az önkormányzati jegyző újra a vendéglátói rész érfelvágását választva a lakosok "pihenéséhez való jogára" hivatkozva elrendelte, hogy 10 után be kell zárni a pultokat (ami egy esti szórakozóhelynél jelentős pénzkiesés), a határozatot idén márciusban a Fővárosi Ítélőtábla is megerősítette.

Az Auróra Facebook-posztja alapján a választások után azonban változott a helyzet. A bejegyzésben azt írják:

  • Hosszú évek után végre egy asztalhoz tudtak ülni az önkormányzat illetékes munkatársaival. Ennél az új polgármester, Pikó András azt kérte, próbáljanak olyan megegyezésre jutni a felek, amivel a pereskedés elkerülhető.
  • Ez első körben nem sikerült, az Auróra azt kérte, a jegyző vonja vissza a bezáratást, míg az aljegyző az eredeti működési engedélytől való elállásukat kérte.
  • A tárgyalást elhalasztották, az Auróra keresni kezdte azt a Nyilatkozatot, ami legális működésüket igazolja, de az önkormányzat szerint náluk a bezáratásnál nem volt ott az ingatlan használati jogcímét igazoló papír.
  • Aztán kiderült, hogy a nyilatkozat 2018 augusztusa óta tényleg az önkormányzatnál van. 

 A bejegyzés végén azt írják: hosszú volt az út idáig, de a héten végül az Auróra megünnepelheti 5. születésnapját, és úgy tűnik, a jövő kiszámíthatóbb és stabilabb lesz számukra.