Emberölés előkészülete lesz a törvényben a vérontással fenyegetőző üzenet is

2019.11.19. 06:03 Módosítva: 2019.11.19. 06:04

Emberölés előkészületének minősül a gyilkossági szándék közzététele: akár ötévi szabadságvesztés is kiszabható azokra, akik szöveges üzenettel és különféle rémisztő videofelvételekkel azt tudatják, hogy vérontást fognak elkövetni. A Magyar Nemzet szerint a határozatot a Kúria öttagú büntető jogegységi tanácsa nemrég fogadta el.

A büntetőjogi elmarasztaláshoz nem szükséges, hogy az üzenetet küldő embert valaki más megbízza a tett elkövetésével. Elegendő az is, ha saját elhatározásból közli a szándékát.

Darák Péter, a Kúria elnöke (k) beszédet mond a testület ülésén a Kúria dísztermében
Darák Péter, a Kúria elnöke (k) beszédet mond a testület ülésén a Kúria dísztermében
Fotó: Soós Lajos / MTI

Az ítélkezés eddig nem volt egységes. Némelyik bírói fórum az elmarasztalás feltételének tekintette, hogy a gyilkossági üzeneteket továbbító személy valakinek a felhívására cselekedjék, mondhatni "bérgyilkosjelöltként" lépjen fel.

A Kúria döntése nyomán az elkövető mostantól egyaránt felelős lesz, akár biztatásra fenyegetőzött, akár saját elhatározásból. Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy hasznos és időszerű a Kúria új jogegységi határozata. Azt mondta, hogy a halálos fenyegetések ügyében is nagyon fontos a bűncselekmények megelőzése.

Nagy László Tibor közölte, hogy a szándékos bűncselekmények négy szakaszra oszthatóak.

  • Az első a gondolat, a bűnös szándék kialakulása - ez nem büntethető.
  • A következő stádium az előkészület, vagyis például az eszköz beszerzése, a helyszín kiválasztása vagy a halálos fenyegetés közzététele. Az előkészületet önmagában csak a legsúlyosabb bűncselekmények esetében szankcionálja a törvény. Az emberölés előkészületének büntetése egytől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet.
  • Az előkészületet általában a kísérlet követi, amelyért ugyanolyan büntetés jár, mint a negyedik szakaszként megjelölhető befejezett bűntettért - sorolta az osztályvezető.

A kérdés nemrég előkerült egy büntetőügyben, amelyben egy fiatal arra próbált felbérelni valakit az ismerősi köréből, hogy gyilkolja meg a szüleit. Az ügyben első fokon börtönbüntetésre ítélték a fejér megyei fiút.