Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Fejlesztik a budapesti hajléktalanszállókat

2019.11.19. 08:18

Több tízmillió forintot különítene el a fővárosi vezetés a hajléktalanszállók színvonalának emelésére, mondta a Népszavának Misetics Bálint, a Város Mindenkié csoport aktivistája, aki a jövőben az önkormányzat munkáját is segíti. Cél az akadálymentesítés, a rendszeres poloska- és csótányirtás, de szeretnék bővíteni a lábadozó férőhelyeket – ide olyan hajléktalan emberek kerülnek, akiknek orvosi ellátásra van szükségük, emiatt a hagyományos szálláshelyeket nem tudják igénybe venni. Erről múlt héten beszélt Karácsony Gergely főpolgármester és több, hajléktalan embereket segítő szervezet vezetője. A javaslatokat még nem konkretizálták, az előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés november 27-i ülésén tárgyalják majd. 

Misetics a lapnak elmondta azt is: az önkormányzat nemcsak segíteni szeretné a krízishelyzetet meglő hajléktalan embereket, hanem a hajléktalanságot is mérsékelni szeretnék, valamint elutasítják az utcán élők megbélyegzését, büntetését. 

A Menhely Alapítvány által nyújtott krízisprogramok november elsejével elindultak, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával 24 órás diszpécserszolgálat, krízisautó és speciális utcai szolgálatok is segítik a hajléktalan embereket.  A Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményei jelenleg 80 százalékos telítettséggel működnek, de teltház esetén is megoldják a befogadást. A lap azt írja: október végéig 15 rendkívüli kihűléses eset történt, többsége a szabad ég alatt.

Tavaly októberben a magyar kormány új szintre emelte a hajléktalanság kriminalizálását: az alaptörvényt úgy módosították, hogy az egész országban tilos lett az életvitelszerű közterületi tartózkodás, a szabálysértési törvény pedig a kiszabható pénzbírságot cserélte le a szabálysértési eljárásra, amivel akár 60 napra elzárhatják a hajléktalanokat. Emiatt tavaly ősszel néhány hajléktalant bíróság elé is állítottak a törvény értelmében, de aztán a bírók az Alkotmánybírósághoz fordultak. Az AB az idén júniusban úgy döntött, a törvény nem alkotmányellenes.