A Mátrai Erőműben felszabadult gázoktól elszíneződtek a dolgozók fémtárgyai

D KOM20120412002
2019.11.19. 15:59

Ahogy arról a múlt héten írtunk, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mátrai Erőműben szúrós szagú gáz fejlődött ki, melynek hatására több dolgozó is rosszul lett. A 444 értesülése szerint a helyzet péntekre tovább romlott,

rengetegen mentek haza a munkaidő vége előtt légúti és egyéb rosszullétre, hasmenésre, fejfájásra, hányingerre panaszkova.

A Heves megyei katasztrófavédelem a múlt hét során több közleményben nyugtatta a lakosságot, azt hangsúlyozva hogy a rejtélyes gáz erőteljes szagú ugyan, de „emberre nem veszélyes”. Az Átlátszó kedd délután publikált egy birtokába került belső közleményt, melyből további részletek derülnek ki a szennyezésről.

A belső közlemény szerint a szennyezés forrása az Őzse-völgyi víztározóból érkező technológiai víz, amely az erőmű melletti víztározóból az erőmű területén lévő pótvízmedencébe, majd onnan egy szivattyúházon keresztül a füstgáz kéntelenítő berendezésbe kerül. A szennyezést először a pótvízmedence épületében érzékelték, de később szétterjedt a létesítményben,

a munkavállalók bűzről, torok- és szemirritációról, fejfájásról, és fémtárgyaik elszíneződéséről számoltak be.

A Mátrai Erőmű Zrt. saját gázelemző berendezései kénhidrogén és nitrogén-monoxid egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját mutatták ki, november 12-én pedig a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi mobillaborja új szennyező anyagként azonosította a foszfor-hidrogént (foszfint). A Heves megyei katasztrófavédelem közlésével ellentétben

mindhárom, az erőműben kimutatott gáz rendkívül mérgezőnek számít, a koncentrációtól függő mértékben súlyos egészségkárosodást vagy akár halált is okozhatnak.

Az Átlátszó cikke idézi a Mátrai Erőmű Zrt. biztonsági osztálya által november 13-án kiadott munkavállalói tájékoztató (PDF)-t, ami szerint

arra nincs lehetőség, hogy a technológiától a szennyezett vizet elvonják, ezért különféle műszaki megoldásokkal kellett a szennyező gázt a területről eltávolítani, a koncentrációját higítani, szervezési intézkedéseket kellett tenni.

A munkások egészségét pedig „egyéni védőeszközökkel“ óvják meg. A katasztrófavédelmi hatóság a szivattyúház 50 méteres körzetét lezárta, az Őzse-völgyi víztározóhoz történő átjárást megtiltotta, ezekre a területekre csak sűrített levegős légzőkészülékkel lehet belépni (ennek használatát az erőmű saját tűzoltói tanítják be a munkavállalóknak). Mivel a foszfor-hidrogén fokozottan tűzveszélyes is, a szennyezett területeken tilos a nyílt láng használata és a dohányzás.

Az Átlátszónak név nélkül nyilatkozó helyi informátorok szerint teljességgel kizárt, hogy ez a fajta szennyeződés a Mátrai Erőműből került volna a technológiai víztározóba, a hőerőmű elmúlt félévszázados működése során ilyesmit még soha nem tapasztaltak. Azonban idén februárban kezdte meg működését az erőmű visontai telephelyén Mészáros Lőrinc hatalmas búzafeldolgozója és keményítőgyára, amelyhez az állam 6,2 milliárd forintos támogatást nyújtott, és Orbán Viktor kormányfő személyesen avatta fel a létesítményt februárban. A 14 hektárás keményítőgyárban évente 250 ezer tonna búzát dolgoznak fel, és búzakeményítőt, glutént, maltodextrint, takarmányt és alkoholt állítanak elő a gabonából. Az ipari folyamat során jelentős mennyiségű szennyvíz keletkezik, mely – elvileg tisztítva – ugyanabba az Őzse-völgyi technológiai víztározóba kerül, ahonnan a hőerőmű azt a vizet veszi, amitől a dolgozói a múlt héten rosszul lettek.

Az Átlátszó cikke felhívja a figyelmet arra is, hogy

ez a víztározó nem először produkál furcsa dolgokat a Viresol tevékenységének megkezdése óta,

júliusban súlyos szennyezés miatti tömeges halpusztulást észleltek a közeli Bene-patakban és a Tarnán. A katasztrófavédelem akkori vizsgálata során kiderült, hogy a halpusztulásért egy szerves anyag által előidézett oxigénhiányos állapot volt a felelős, majd írásbeli országgyűlési képviselői kérdésre válaszolva Pintér Sándor belügyminiszter el is ismerte, hogy ez a bizonyos szerves anyag a Viresol Kft.-től származhat, és emiatt „vízvédelmi hatósági eljárás“ indult, a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatala pedig a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a Viresol Kft.-t.

A szerves anyagokkal elszennyezett víztározón osztozkodó két cég, a Viresol Kft. és a Mátrai Erőmű Zrt. többségi tulajdonosa egyaránt a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. – a Mátrai Erőműtől azonban már szabadulna a felcsúti milliárdos holdingja, mert az elmúlt években többmilliárd forintos veszteséget termelt, a keményítőgyártól azonban nagy profitot várnak.

(Borítókép: Füstgáz-kéntelenítő füstje száll az V. Heller-Forgó féle hűtőtoronyban a Mátrai Erőmű Zrt. telephelyén / MTI / Komka Péter)  • Tippek
  • Babaváró hitel