Klímasztrájk és szabad oktatás melletti tüntetés is lesz pénteken

2019.11.29. 04:54

Negyedik tüntetését szervezi Globális Klímasztrájk néven november 29. péntekre az egyetemistákból álló Fridays For Future Magyarország, amire több ezer embert várnak. 

Ezzel szeretnék a szervezők felhívni a figyelmet a klímaváltozás jelentette veszélyre és az azonnali cselekvés szükségességére, követelve az ökológiai- és klímavészhelyzet kihirdetését és az ennek megfelelő cselekvést.

Alig néhány évünk maradt, hogy megfordítsuk a sorsunkat, mielőtt az ökológiai- és éghajlati katasztrófa hatásai visszafordíthatatlanok lesznek. Néhány évünk maradt, hogy megteremtsük a túlélés feltételeit, néhány év, hogy végre cselekedjünk fajok millióinak, köztük az emberiség életéért, és minden perc számít. Olyan új társadalmi-gazdasági rendszerre van szükségünk, amelynek alapját a természet megőrzése és az emberi jóllét jelenti, a profit minden mást felülíró hajszolása helyett. Csak együtt vagyunk képesek egy olyan gyökeres változást elérni, amire most életbevágóan nagy szükségünk van!

– fogalmaztak a magyar szervezők az esemény alatt, akikkel az Index is beszélgetett a demonstráció előtti napokban. Egyikük, Pribéli Levente azt mondta, a vádak, amikkel illetik őket, minthogy ez egy politikai pedofília, és a gyerekek csak előretolt arcok, "csupán figyelemelterelések a valódi problémáról".

A mozgalom a tavaly péntekenként iskola helyett a svéd parlamentnél ülősztrájkba kezdő, akkor 15 éves Greta Thunberg akciójából nőtt ki, és főként a jövőjüket féltő fiatalok csatlakoznak hozzá a legtöbben. A klímasztrájk másik szervezője, Feig Emma az Indexnek erről azt mondta, ő maga sajnálja Gretát, "mert neki is inkább a gyerekkorát kellene élnie, de amikor egy 16 éves kislány beszél a klíma- és ökológiai válságról, az jobban felkelti az érdeklődést, mint amikor egy szakembertől halljuk ugyanezt".

Budapesten 12 órakor lesz a találkozó a Batthyány téren, majd háromnegyed egykor elindul a menet a Margit hídon át a Kossuth térre, ahol többen is felszólalnak majd. 

A sztrájk miatt ideiglenes forgalomkorlátozás és lezárások is lesznek Budapesten.

  • Tíz órától délután egy óráig a második és tizenharmadik kerületben lezárják a Radnóti Miklós utca-Pozsonyi út-Jászai Mari tér-Margit híd déli oldala és a Gyóni Géza tér útvonalat.
  • Tizenkettő órától tizennégy óráig a Batthány tér-Bem felső rakpart-Lipthay utca-Margit híd-Jászai Mari tér-Balassi Bálint utca és a Kossuth Lajos tér útvonalán.
  • Tilos lesz megállni reggel hat órától tizennégy óráig a Bem felső rakpart mindkét oldalán,
  • valamint reggel hat órától este hét óráig a Pesti alsó rakpart mindkét oldalán, a Markó utca és a Margit híd északi felhajtója között, írja a rendőrség közleményében. 

Tüntetés az oktatásért 

"Szabad ország, szabad oktatás!" néven egy másik tüntetés is lesz péntektől a fővárosban. 

December 1-én lesz egy éve, hogy eldőlt: a CEU-nak mennie kell Magyarországról, az oktatás problémái viszont itt maradtak. A CEU távozásra lett kényszerítve, mi viszont egy évvel később még mindig itt vagyunk, és kiállunk a független, hozzáférhető magyar oktatásért és a kutatás szabadságáért! Az oktatás mindenki ügye, és a magyarországi oktatásban közel egy évtizede tartó rombolásra újra meg újra fel kell hívni a figyelmet!

– írják a szervezők, amelyek között ott van például a Hallgatói Szakszervezet, az Oktatói Hálózat, az Akadémiai Dolgozók Fóruma vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Ezért november 29-én délután öt órától egészen december 1-jéig kitelepülést szerveznek a Kossuth Lajos térre, ahol a leírás szerint kiállításon mutatják be az Orbán-kormány oktatás és kutatás világát leépítő intézkedéseit, felszólalókat és előadókat is meghívnak. 

A villámgyorsan elfogadott CEU-törvény ellen és a szabad oktatás mellett 2017 tavaszán vonultak először utcára, akkor több ezer ember vett részt a tüntetésen. Miután a törvényt Áder János is aláírta, egymás után több demonstrációt is hirdettek a fővárosba. A mostani megmozdulás egyelőre kisebbnek tűnik, néhány száz ember jelezte vissza Facebookon a részvételt.