Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Súlyos testi sértés miatt ítélték el Alsószentmárton polgármesterét

2019.12.03. 22:00 Módosítva: 2019.12.03. 23:31

Csoportos garázdaság és súlyos testi sértés miatt ítélték el kedden Budai László alsószentmártoni polgármestert és három rokonát a Siklósi Járásbíróságon. 

2017 júniusában támadtak rá a helyi kocsma teraszán Mali Lászlóra, a közeli Drávapiski polgármesterére, akinek Alsószentmártonban volt kisboltja és kocsmája. A biztonsági kamera rögzítette, hogy Budai hátulról odarohant Malihoz, és lelökte a bárszékről, majd többen körbevették és megverték. Mali súlyos fej- és végtagsérüléseket szenvedett, mentőhelikopter szállította kórházba. 

„107 ütést kaptam 42 másodperc alatt” – mondta a keddi tárgyaláson Mali az RTL Klub riportja szerint. A férfit állítólag azért vertek meg, mert azt akarta, hogy tiltsák ki a mozgóboltot Alsószentmártonról, az ugyanis rontotta boltja forgalmát.

Pár nappal az eset után mi is ellátogattunk a Baranya megyei faluba, és feltérképeztük a konfliktus okait.  

Az alsószentmártoni polgármester a tárgyaláson elismerte, hogy ő lökte le a székről Malit, de azt tagadta, hogy többször is megütötte. Budai Lászlót és két társát egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, míg a negyedik vádlottat közmunkával büntették. Az ítélet még nem jogerős, mert az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Budainak nem ez az egyetlen büntetőügye, júliusban hűtlen kezelés miatt ítélték el. 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert az önkormányzat Budai feleségét bízta meg a polgármesteri hivatal takarításával, és a napi kétórás munkáért főállású bért (130 ezer forintot) fizettek neki. 

Mivel Budait egyik ügyben se tiltották el a közügyek gyakorlásától, továbbra is maradhat polgármester. Októberben hat jelölt közül került ki győztesként a többségében romák lakta településen.