Törvényt módosítottak a 22 éves helyettes államtitkár miatt

2019.12.10. 12:25

134 igen szavazattal – 32 nem és 22 tartózkodás mellet – kedden elfogadták a kormányzati igazgatásról szóló törvény módosítását, vagyis lehetővé vált, hogy egy 22 éves egyetemista lány helyettes államtitkár lehessen az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, írja a Hvg.hu.

Ahogy azt az Index is megírta, egy 22 éves joghallgató lett az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Rácz Zsófiát a Facebook-oldalán mutatta be múlt héten Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A bejelentés után rögtön kezdeményezték a jogszabály módosításátaz ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkári pozíció esetében. A változtatásról ma egyhangúlag döntött a parlament.

Eddig „közigazgatási államtitkárrá és helyettes államtitkárrá minden büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy kinevezhető, aki jogász mesterképzési szakon szerzett szakképzettséggel vagy közigazgatási mesterképzési szakon szerzett okleveles közigazgatási szakértő vagy okleveles közigazgatási menedzser szakképzettséggel vagy gazdaságtudományok képzési területen alap- vagy mesterképzésben szerzett közgazdász szakképzettséggel vagy felsőfokú végzettséggel és a feladat- és hatáskörének megfelelő szakirányú szakképzettséggel rendelkezik.”  Rácz Zsófia viszont még a diploma megszerzése előtt került Novák Katalin mellé.  

Az elfogadott jogszabály szerint mostantól 

a gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztériumban helyettes államtitkárként kinevezhető az a büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy is, aki az (1) bekezdésben meghatározott szakképzettséggel nem rendelkezik, de annak megszerzésére irányuló képzésben vesz részt, feltéve, hogy a helyettes államtitkár feladatkörébe tartozik az ifjúságpolitikával kapcsolatos feladatok ellátása.

Így Rácz Zsófia az ifjúságpolitikáért felelhet.