Az Index és a kórházi rémhírterjesztés

2019.12.17. 09:41 Módosítva: 2019.12.17. 10:35

Rémhírterjesztéssel vádolja az Indexet az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Hétfői cikkünkben azt írtuk: a Jahn Ferenc kórházban hét ügyeletvezetői feladatot ellátó szakorvosból hatan mondtak fel az alacsony ügyeleti díjak miatt, és ez gondot okozhat az ügyeletek megszervezésében. Azt tettük, ami egy újság dolga: megkérdeztük a kórházat, amely válaszában nem cáfolta információinkat. A minisztérium most mégis egy újabb közleményben támadja az Indexet. 

Vegyük sorra az Emmi állításait.

Emmi: "A rémhírkeltés tökéletes példája, amit az Index.hu művelt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházzal kapcsolatban."

Index: Rémhíreket hallomások és félinformációk alapján szokás kelteni az érintett megkérdezése nélkül. Az Index pénteken levélben fordult a kórház főigazgatójához, amelyre szombaton érkezett válasz. Az első kérdésünk így hangzott: "Igaz-e, hogy a sebészeti osztály 7 szakorvosa közül 6 felmondását elfogadta a kórház vezetése?" A kórház erre nem azt válaszolta, hogy ez rémhír, ez nem igaz, nem 6, hanem csak 3 orvos mondott fel, hanem azt, hogy "több orvos valóban felmondott", de még tárgyalnak velük. Mindez szerepel cikkünk elején.  

Emmi: "A kórházra vonatkozó egyetlen szám sem felel meg a valóságnak. A kórházban nem hét, hanem több mint háromszor annyi, 23 sebész dolgozik."

Index: A sebészeket nem számra mérik. A probléma épp az, hogy a Jahn Ferenc kórházban 7 ügyeletvezetői posztot ellátó szakorvosból mondott fel 6 szakorvos (mellettük még 2 vállalkozóként bedolgozó sebész szakorvos vezet ügyeletet). Lehet mellettük még 16 rezidens, szakorvosjelölt, nyugdíj előtt álló, ügyeletvezetésre nem alkalmas, vagy ilyet nem vállaló sebész, ha a vezetői törzsgárda 6 tagja távozik, akkor nem tudják megszervezni a 0-24 óráig tartó ügyeletet a kórházban. Szigorú rendeleti előírások vannak ugyanis arra, hogy egy ügyeleti teamben hány szakorvosnak, szakorvosjelöltnek és rezidensnek kell lennie, utóbbiak ugyanis önállóan nem ügyelhetnek. A cikkünkben nem stimmelő számokról még annyit: úgy tudjuk, tényleg nem 6 sebész mondott fel a Jahn Ferenc kórházban, hanem ennél több - köztük nem csak ügyeletvezető szakorvosok vannak.

Ha az Emmi szerint cikkünkben egyetlen szám sem felel meg a valóságnak, vajon miért nem közlik a pontos adatokat a felmondottak számáról?

Emmi: Határozottan visszautasítja az intézmény a kórház összeomlásáról szóló híreket. A távozásukat bejelentő orvosok felmondási ideje 2 hónap, felmondásuk nem gátolja a folyamatos és magas színvonalú ellátást. A kórház vezetése továbbra is tárgyalásban van a felmondási idejüket töltő kollégákkal, egyidejűleg azonban megkezdte az egyeztetéseket más sebész szakorvosokkal is.

Index: Egy szóval nem írtunk a cikkben a kórház összeomlásáról. Épp azt a problémát világítottuk meg, hogy "amennyiben nem sikerül megegyezni az orvosokkal, az elég nehezen megoldható helyzetet teremthet a kórházban". A távozók helyére ugyanis nem lesz olyan könnyű sebész szakorvost leigazolni Budapesten. Az ilyen helyzetekben a megoldás az szokott lenni, hogy az ügyeletek vezetését vállalkozóként látják el rutinos orvosok, de jóval több pénzért, mint amennyit a most távozó közalkalmazott orvosoknak kellett volna fizetni.

Hétfői cikkünk tartalmát frissítettük, címét pedig a félreértések elkerülésére így pontosítottuk: Hét vezető sebészből hat felmondott a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban