Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Képeslapokon üzentek a hajléktalanok az alkotmánybíróknak

2019.12.25. 07:40

Karácsonyi képeslapokon üzentek hajléktalanok az alkotmánybíróknak, akik megszavazták, hogy a hajléktalanság büntetése nem alkotmányellenes, írja az ATV.

Tisztelt Elnök úr! Megjártam a hajléktalanság minden fokát, nekem elhiheti, hogy az emberek nem azért élnek az utcán, mert nem akarnak együttműködni

– írta egyikük Sulyok Tamásnak, a testület elnökének.

A Balsai Istvánnak címzett képeslapon pedig olyan üzenet állt, hogy a hajléktalanság élethelyzet, amit a döntéshozóknak kellene megoldani. Szabó Marcel alkotmánybírót karácsonyozni hívták meg az egyik hajléktalanszállóra.

Választ a csatorna szerint egyikük sem kapott.

Az akcióban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Helsinki Bizottság és  az Utcajogász Egyesület segítette a hajléktalanokat. Utóbbi azt mondja, nem hagyják annyiban, ha később sem érkezik válasz a képeslapokra. Azt szeretnék, ha az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezné a hajléktalan rendeletet.

December elején a hajléktalanok videóüzenetet is küldtek az alkotmánybíróknak, és megmozdulást is szerveztek ugyanebben az ügyben.

A magyar kormány tavaly októberben új szintre emelte a hajléktalanság kriminalizálását: az alaptörvényt úgy módosították, hogy az egész országban tilos lett az életvitelszerű közterületi tartózkodás, a szabálysértési törvény pedig a kiszabható pénzbírságot cserélte le a szabálysértési eljárásra, amivel akár 60 napra elzárhatják a hajléktalanokat.