"A Soros-hálózat a roma családok közé dobott pénzzel kelt feszültséget" – írta a fideszes képviselő a Kúria döntése után

2020.01.04. 16:31

"Gyöngyöspata nem kér a Soros-hálózat pénzszerző akcióiból!" – közölte Facebook-oldalán a térség fideszes országgyűlési képviselője szombaton. Horváth László azt a három éve húzódó pert minősítette így, aminek végén a Kúria mondta ki: kártérítést kell fizetni az államnak amiért a falu Nekcsei Demeter Általános Iskolájában 2004 és 2017 között származásuk alapján különítettek el roma és nem roma gyerekeket. A jogerős ítélet szerint hatvan gyerek összesen 99 milliós kártérítést kap, amiért többségi társaiktól elkülönítve oktatták őket, alacsonyabb színvonalon. Az összegből 80 millió forintot Gyöngyöspata önkormányzatának kell állnia.

"Ez a döntés lehet, hogy jogszerű, de igazságtalan, egyoldalú, túlzó és romboló. Igazságtalan, mert az egész települést bünteti. Romboló, mert a kártérítés kifizetése rövid időn belül Gyöngyöspata önkormányzatát – melynek éves bevétele mintegy 40 millió forint – a csőd szélére sodorja" – írja Horváth László.

A fideszes politikus szerint ez az ítélet az elmúlt években kivívott társadalmi egyensúlyt fenyegető feszültséget fog hozni a településre:

Gyöngyöspatán most, a roma családok közé dobott milliókkal, az elmúlt évek folyamatos, kiszámítható fejlődése és a nehezen kivívott nyugalom válhat semmivé. Gyöngyöspata nem akar ismét csatatérré válni, nem kér a Soros-hálózat pénzszerző akcióiból.

A kormánypárti képviselő szerint a "Soros-hálózat" akciójáról van szó, mert a per elindításában a szegregáció ellen küzdő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány segédkezett.

Horváth László bejegyzéséből nem derül ki, hogy az önkormányzatotot azért ítélte el és kötelezte kártérítésre a Kúria, mert etnikai alapon különítették el a gyerekeket az iskolában.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) egy korábbi bírói ítélet nyomán indította el a kártérítési pert. Az előzménypert – amelyet szintén a jogvédő alapítvány indított –, 2012-ben zárta le a Kúria. A jogerős, azaz három bírói fórumot is megjárt ítélet szerint a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában elkülönítették a cigány és a nem cigány gyerekeket, ezzel pedig a fenntartó súlyosan megsértette a roma gyerekek személyiségi jogait. Ez az ítélet lett 2015-ben a kártérítési per kiindulópontja.  • Tippek
  • Babaváró hitel