Kiderült, mennyibe kerül naponta a Puskás Aréna díszkivilágítása

2020.01.10. 13:33

November közepén avatták fel az impozáns Puskás Ferenc Arénát Budapesten, amit az egykori Népstadion helyén építettek fel 2017 és 2019 között, a beruházás körülbelül 190 milliárd forintba került. A közelmúltban Lukács László György jobbikos képviselő fordult írásbeli kérdéssel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez. Kollégája, a szintén az arénáról érdeklődő Stummer János jobbikos képviselő után ő arra volt kíváncsi, hogy

  • „Ki fizeti a Puskás Aréna kivilágításával kapcsolatos költségeket?
  • Mekkora becsült, vagy tényleges napi, vagy havi költséget eredményez a létesítmény sportrendezvények nélküli mindennapos kivilágítása?
  • Mennyibe került eddig a létesítmény átadása óta annak éjjel-nappali megvilágítása vagy várhatóan ennek mekkora lesz az eddigi költsége?”

Gulyás helyett ezúttal is Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszolt, csütörtökön azt írta, hogy a Puskás Aréna turisztikai látványosság, figyelt fel a válaszra a 24.hu.

Számos más városképet meghatározó középületünk is rendelkezik díszkivilágítással, eddig ennek helyességében politikai konszenzus uralkodott. Ezért nem teljesen érthető, amikor azt állítja, hogy meglehetősen szokatlan, hogy egy ekkora középületet kivilágítanak. Éppen ennek ellenkezője az igaz.

Hozzáteszi, hogy márpedig az aréna nincs folyamatosan kivilágítva, hiszen az legfeljebb sötétedéstől éjfélig vagy az aktuális rendezvény végéig tart. „Egyebekben pedig a díszkivilágítás a budapesti középületek kivilágítási rendjéhez igazodva üzemel majd”.

A díszkivilágítást 560 db energiatakarékos és költséghatékony LED-világítótest biztosítja, ennek átlagos költsége várhatóan nem haladja meg a napi 7.000 forintot. A díszkivilágítás költségeit az Aréna bérleti díjai tartalmazzák – azaz saját bevételekből fedezik –, így azt az események megrendelői fizetik. Egy városképet meghatározó ikonikus középület megérdemli, hogy méltó díszkivilágítása legyen – különösen, ha nemzeti színű kivilágítást kap

– áll a válaszban. Orbán hozzáteszi: „Így minden bizonnyal csak a Jobbik évek óta tartó identitásválságának újabb jele az, hogy az Önök soraiban zavart okoz egy ikonikus középület, a nemzeti tizenegy otthonának nemzeti színű megvilágítása."