Megvan a minősített többsége az ellenzéknek Törökszentmiklóson

2020.01.19. 20:37

A múlt vasárnaphoz hasonlóan most vasárnap is időközi önkormányzati választást tartottak több településen. Köztük a Szolnok megyei Törökszentmiklóson is, ahol a város 1. számú választókerületében futottak neki újra, hogy képviselőt válasszanak, miután tavaly szavazategyenlőség alakult ki. Volt tétje: az ellenzéki vezetésű település testületében éppen egy képviselő hiányzott a minősített többséghez a fideszes képviselőkkel szemben. És nem sokkal az urnazárás után kiderült:

kikapott a Fidesz jelöltje, dr. Pataky Tibor, és az Otthonunk Szentmiklós Egyesület jelöltje, Mészáros Zoltánné győzelmével meg is van az a minősített többség.

A Fideszes jelölt már gratulált is a győztesnek Facebookon. Mészáros Zoltánné 318, míg Pataky Tibor 240 szavazatot kapott.

Törökszentmiklós a fideszes Boldog István választókerületének központja, ahol önkormányzati képviselő a meghosszabbított előzetesét töltő Fehér Petra, Boldog István mindenese is. Az őket érintő, pályázatokkal, közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupciós ügyről itt írtunk bővebben.

A tavaly őszi önkormányzati választáson Törökszentmiklóson egyesületi színekben indultak a kvázi összellenzéki jelöltek a Fidesz jelöltjeivel szemben. Volt tőlük független jelölt néhány választókerületben, de a polgármesteri poszt mellett az összes választókerületben csak a Fidesz és a Otthonunk Szentmiklós Egyesületet indított jelöltet. Az utóbbi egyesület nevében induló, korábban jobbikos támogatással polgármesterséget szerző Markót Imrét újra megválasztották polgármesternek, és csapata négy egyéni körzetet szerzett, plusz egy képviselőjük jutott be a testületbe listáról, míg a Fidesz három egyéni körzetet vitt, és két listás mandátumot szerzett.

Egy választókerületben pedig szavazetegyenlőség alakult ki.

A - polgármesterrel együtt - 12 fős testületben 6-5 lett az arány az ellenzék javára tavaly ősszel. Az pedig, hogy az utolsó képviselő fideszes vagy ellenzéki lesz, azért volt fontos, mert a 12 fős testületben a minősített többséghez 7 fő kell, így ha elviszik a körzetet Markóték a Fidesz elől, megvan a minősített többségük.

A minősített többség egy sor döntés megszavazásához szükséges:  rendeletalkotáshoz, szervezeti és működési szabályzat elfogadásához, intézményvezetői kinevezésekhez például. De az alpolgármester megválasztásához is szükség lenne rá, mivel jelenleg nincs a településen alpolgármester, ami miatt a Kormányhivatal már fel is szólította az önkormányzatot, hogy a törvényességet állítsa helyre. Erről részletesebben a Torokszentmiklosi.hu oldalon írtak.

Budapest XXII. kerületében a Fidesz jelöltje nyert

A főváros XXII. kerületében a Fidesz megtámadta az ellenzéki Nádor Iván októberi győzelmét, ezért volt időközi választás. A fideszes Csiszár Zsuzsanna nyert végül 55-45%-os arányban a Nádor Ivánnal (Párbeszéd-LMP-Közösség Dél-Budáért Egyesület-Momentum-DK-MSZP) szemben.

A kerületben érdekesen alakultak a dolgok a választás után, többek között ebben a cikkünkben írtunk róla bővebben.

További eredmények:

Időközi önkormányzati választást tartottak Gyulajon is. Erre azért volt szükség, mert ősszel Selmeci László és Horváth Lajos egyaránt 188 szavazatot kapott. A voksolás megelőző éjjel valaki kővel bedobta az egyik jelölt, Horváth Lajos házának ablakát. Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek megerősítette a történteket, a rendőrség rongálás gyanújával ismeretlen tettes ellen indított eljárást. A vasárnapi választást végül Selmeci László, a település korábbi polgármestere nyerte.

Dománé Tóth Erika független jelöltet választották meg polgármesternek a Vas megyei Döröskén, írja az MTI. A 102 szavazásra jogosult közül 96-an mentek el szavazni, érvénytelen szavazatot nem találtak; a 96 érvényes szavazatból 49-et szerzett meg Dománé Tóth Erika, aki eddig is vezette a községet. Ellenfele a szintén függetlenként indult Horváthné Varga Marietta Margit 47 szavazatot kapott.

A Győr-Moson-Sopron megyei Szakonyban öt szavazat különbséggel a függetlenként induló Csenár Mátyás József nyerte el a tisztséget. Szakonyban azért tartottak időközi polgármester-választást, mert október 13-án a két induló, Csenár Mátyás József és Farkas Gyula egyaránt 129 szavazatot kapott. Csenár Mátyás József 148, míg a szintén függetlenként induló korábbi polgármester, Farkas Gyula 143 szavazatot kapott. A névjegyzékben szereplő 389 ember közül 294-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéter 5. számú egyéni választókerületében is azért volt időközi választás, mert októberben szavazategyenlőség alakult ki az első helyen a jelöltek között. Az időközi választáson nyolc jelölt indult, és 1054-en szavazhattak. Végül Oláh István (MSZP-DK) és Plopp Attiláné (Fidesz-KDNP) jelöltek előtt végül Kocsi Tibor, a Zöldek Pártja jelöltje nyert.

A Pest megyei Inárcson tavaly októberben három független jelölt indult a polgármesteri tisztségéért, az első helyen azonban szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között. Az időközi választáson csak ez a két jelölt indult, a választói névjegyzékben 3755-en szerepelnek. A választás végül Dr. Gál Imre László nyerte 55,34%-os eredménnyel Turcsány Andrea a szavazatok 44,66%-át szerezte meg.