Jogerős a Kutyapárt strasbourgi győzelme

2020.01.20. 16:10 Módosítva: 2020.01.20. 16:35

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Nagykamarája mai döntésében kimondta, hogy Magyarország megsértette a Magyar Kétfarkú Kutya Párt véleményszabadsághoz való jogát, amikor az ügyben eljáró hatóságok megbüntették a 2016-os kvótanépszavazásra készült mobilapplikációja miatt.

A népszavazáson erre a kérdésre kellett válaszolni:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A végül érvénytelen népszavazás előtt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt amellett kampányolt, hogy a szavazók érvénytelenül szavazzanak, mert ez a távolmaradásnál is erősebben fejezi ki, hogy elutasítják a kormány menekültpolitikáját (a "nem" szavazat leadása növelte volna az érvényesség esélyét, ami a kormánynak kedvezett volna).

A Kutyapárt azért készítette a telefonos appot, hogy a szavazók névtelenül megoszthassák egymással az érvénytelen szavazólapjukról készült fotókat, egyfajta kreatív versengésre ösztönözve őket, hogy ki tudja frappánsabban kifejezni a nemtetszését. 

A Kétfarkú applikációja a Nemzeti Választási Bizottság szerint sértette a választás tisztaságáról, titkosságáról és a rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló törvényi rendelkezéseket: a szavazólap az NVB szerint nem a választóké, ezért azt nem lehet kivinni a szavazóhelyiségből, és fényképet sem lehet róla készíteni, mert az csaláshoz vezethet. Az applikáció használata az NVB szerint a választási testületek lejáratására is alkalmas volt. A döntést a Kúria is megerősítette azzal, hogy bár a szavazólap a politikai vélemény kifejezésére szolgál, a lefényképezése és az applikáción keresztül történő publikálása már nem. A pártot 100 ezer forint bírság megfizetésére kötelezték.

Miután a párt indítványát az Alkotmánybíróság nem fogadta be (szerintük az applikáció elkészítése nem tartozik a szólásszabadság tárgykörébe, csak a használata), a Kétfarkú Strasbourgban keresett jogorvoslatot.

Az EJEB első döntése szinte napra pontosan két éve született. Az állam képviselője azzal érvelt, hogy az NVB határozata a szavazás rendjét és a szavazólapok rendeltetésszerű használatát védte, a strasbourgi bíróság egyhangú döntése szerint viszont a párt eljárása, melynek eredményeként lehetővé vált a szavazólapokról készült fotók anonim közlése, egyrészt nem sértette a szavazás rendjét és tisztaságát, viszont elősegítette a szólásszabadság érvényesülését: a párt megbüntetése indokolatlan volt.

A véleményszabadsághoz fűződő jognak az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerint lehetnek korlátai, ezek közül azonban itt az EJEB szerint egyik sem merül fel. A magyar államnak a százezres büntetésnek megfelelő 330 eurót, és további 3 ezer eurónyi (kb. 930 ezer forintot) költséget kell a Magyar Kétfarkú Kutya Párt számára megtérítenie.

A párt akkor így reagált:

Örülünk, hogy sikerült 20 kétfarkú kutyás pólóval lefizetnünk a strasbourgi bírókat. És nyilvánvalóan hazaárulás történt: Strasbourg korlátozni akarja a magyar emberek jogát, hogy megsérthessék mások véleményszabadságát.

A döntés ellen a magyar állam a bíróság Nagykamarájához fellebbezett. A testület ma nyilvánosságra hozott döntése megerősítette a 2018-as döntést, viszont 3 ezer eurónyi (1Mft) költségtérítés helyett most már 7,600-at (2,5 Mft) kell fizetni. Az ítélet ellen nincs helye további jogorvoslatnak.

Frissítés:

Már most izgulunk, hogy milyen tanfolyamokat kapunk majd a pénz helyett

– kommentálta az Index cikkét a Kutyapárt a Facebook-on, a gyöngyöspatai romáknak a nekik jogerősen megítélt kártérítés kifizetése helyett tett kormányzati ajánlatra utalva.