Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Spiegel: nem fogják kizárni a Fideszt a néppártból

2020.01.24. 23:23

Egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból (EPP), mert nincs meg a magyar kormánypárt tagságának megszüntetéséhez szükséges többség a jobbközép erőket összefogó pártcsaládban - írja a Der Spiegel alapján az MTI.

A német hírmagazin hírportálján pénteken közöl írásban kiemelték, hogy a Fidesznek továbbra sem kell tartania attól, hogy kizárják az EPP-ből. 

A lap értesülése szerint Donald Tusk, az EPP elnöke tagpárti vezetőkkel telefonon beszélt arról, hogy jelenleg nincs meg a többség a Fidesz tagságának megszüntetéséhez, ami főként a nagyobb tagpártok hozzáállásának tulajdonítható. Az EPP nagyobb tagjai közé tartozik a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU).

Tusk szerint a telefonbeszélgetéseken Paul Ziemiak CDU-főtitkár és Markus Söder CSU-elnök, bajor miniszterelnök is óvta attól, hogy a Fideszt elhamarkodva, véglegesen kitegyék az EPP-ből.

Donald Tusk
Donald Tusk
Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Donald Tusk hétfőn a Twitteren a Fidesz tevékenységének vizsgálatára létrehozott háromfős testülettel tartott találkozója után azt írta, hogy tanácskozik a pártcsalád vezetőivel, majd az EPP politikai közgyűlésének február 3-4-i brüsszeli ülésén közzéteszi értékelését a testület jelentéséről.

Szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung is arról írt, hogy a Fidesz néppárti jövőjéről szóló döntéssel megbízott három jobbközép politikus, Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke és Hans-Gert Pöttering, az EP korábbi elnöke ugyanis nem tudtak megállapodni a kizárás szükségességéről. 

Bővebben a tavaly márciusban kezdődött kizárásról a vonatkozó aktában olvashat.