Visszatolattam a mentőkhöz, de mondták, hogy felsőbb utasításra nem mennek tovább

Szombaton este egy Borsod megyei kis faluban lett rosszul egy 49 éves férfi, leállt a légzése, és a szívverését sem tudták kitapintani. A mentők telefonon keresztül segítették az újraélesztést, közben Krasznokvajdáról és Encsről is elindítottak egy-egy mentőautót. A helyiek szerint viszont túl lassan érkezett a segítség, ezért egyre többen és egyre ingerültebben hívták újra a 112-t. A fenyegetések miatt a mentőket arra utasították, hogy csak a rendőrökkel együtt menjenek be a településre, ahol csaknem 200 ember gyűlt össze. De mire a rendőrök megérkeztek, a férfi meghalt.

Csenyéte egy apró zsákfalu alig húsz kilométerre a szlovák–magyar határtól. A kis borsodi településről az a hír járja, hogy aki nem odavalósi, azt a helyiek nem is nagyon engedik be a faluba. Minket is a frissen megválasztott polgármester, Kiss István várt a település határában álló „kék házban”, ahol – mint mindennap – most is a Máltai Szeretetszolgálat emberei osztottak ételt. Szombaton este ő közvetítette élőben a Facebookon, hogy Csenyétén azért halt meg egy férfi, mert a mentők rendőri erősítésre vártak.

Az Országos Mentőszolgálat szerint kollégáik azért nem mentettek, mert a férfi rokonai már telefonon is fenyegették és szidták őket, ezért „a helyszínre küldött egységeknek rendőri segítséget és védelmet kértek”. A falu határában, a Csenyéte táblánál találkozott a Krasznokvajdáról indított mentőkkel a polgármester is, őket egyébként személyesen is ismeri.

Lehúztam az ablakot, és odaszóltam, hogy siessetek!

– mondta az Indexnek Kiss István.

De a mentőautó nem indult el, ezért a polgármester visszatolatott. Akkor mondták neki, hogy „felsőbb utasításra” nem mehetnek tovább, meg kell várniuk a rendőröket. Kiss végül nélkülük ment a család házához, ahol a konyhában egy fiatalember próbálta újraéleszteni a 49 éves férfit. 

Lehet, hogy elszabadultak az indulatok, ezért bocsánatot kérünk

Kótai Győző szombat este a mellkasát fájlalta, de úgy volt vele, hogy biztosan csak megfázott, még egy kis teát is főzött magának. A férfi nem sokkal este hat után fürdés közben, a kádban lett rosszul, felesége próbálta valahogy kiemelni a vízből a fejét, miközben az egyik rokona a 112-t hívta. A családtagok híváslistája alapján a mentők az első hívást 19 óra 9 perckor kapták, és több mint 12 percet beszéltek a hozzátartozókkal, akik egyre többen lettek, és egyre jobban pánikoltak.

Kértem az utasítást a diszpécsertől, hogy mit tegyek, mert nem kap levegőt, el van kékülve a feje. És ő mondta, hogy mit tegyek, én meg úgy csináltam

– mondta az Indexnek az elhunyt férfi keresztfia. 

Miközben Dani a keresztapja mellkasát nyomta, a diszpécser azzal nyugtatta, hogy Krasznokvajdáról és Encsről is elindítottak egy-egy mentőegységet. Addigra viszont már az 500 lelkes település fele Kótaiék házához gyűlt, és többen, egymástól függetlenül, újra és újra a segélyhívó számot hívták. A polgármester szerint

nincs kizárva, hogy ekkor többen is megfenyegették a mentőket, ez viszont csak azért történhetett, mert „késlekedtek”. 

„Ha voltak is ilyen fenyegetőzések, azért elnézést kérnek” – mondta a polgármester, aki egyébként 19 óra 21 perckor maga is felhívta a 112-t, és több mint három percet beszélt a mentőkkel. Kiss végül nem sokkal este fél nyolc után ért Kótaiék házához, és mivel ő tudta, hogy egy mentőautó a falu határában áll és vár, az eszméletlen férfit a kocsijába tette, és a mentőkhöz vitte. 

Pont akkor ért oda a másik mentőautó és nagyjából 15 perc múlva két rendőrautó is

− állítja a polgármester.

A férfi viszont meghalt. Azt, hogy a halálát pontosan mi okozta, a szakértői vizsgálat fogja kideríteni, a polgármester viszont feljelentést tett a rendőrségen, ahol halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indítottak nyomozást. A mentőszolgálat szerint kollégáikat annyira megviselte a „veszélyeztetettség”, hogy a szolgálatukat sem tudták folytatni, a történteket pedig pszichológus segítségével dolgozhatják fel.

„Gyere ki, mert meghal!”

Csenyétén 528-an élnek, ebből 260-an gyerekek. A településen van óvoda és negyedik osztályig általános iskola is, de hétfő délelőtt valószínűleg több gyerek szaladgált az utcákon, mint ült az iskolapadban. Munka helyben nincs, a nyomor pedig kézzelfogható, de a helyiek szerint ez „nem egy balhés falu”, a rendőrök is „csak a falopások miatt jönnek, akkor viszont mindig”, mondják. 

A szombati tragédia kapcsán mindenki egy két évvel ezelőtti esetet emlegetett. Akkor egy ötéves kisfiúhoz hívtak mentőt, de a család azt állítja, akkor sem indultak el időben hozzájuk. A gyerek édesanyja az Indexnek azt mondta, hogy fia epilepsziás és vesebeteg volt. 2017. december 31-én rosszul lett, ezért először az encsi orvosi ügyeletre vitték, ahol azzal nyugtatták, „komoly baja nincsen, csak meg van fázva” a gyerek, egy nappal később pedig meghalt. 

Másnap mondogatta, hogy alig kap levegőt. Sápadt volt, rosszul érezte magát. Hívtuk a mentőt, de nem jött ki. Azt mondták, beutaló kell

– állította a nő.

Beutalójuk nem volt, ezért a gyerekkel végül az apja indult el autóval. Közben a mentőket is többször hívták, és üvöltöttek velük, hogy „gyertek ki, mert meghal!”, meséli az anya. Férje a gyereket végül néhány kilométerre Csenyététől, Baktakéken adta át a mentőknek, akik el is indultak a kisfiúval a miskolci kórházba, de a gyerek útközben meghalt. Az ügyben akkor rendőrségi eljárás is indult, de a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették. Kerestük az Országos Mentőszolgálatot, hogy megtudjuk, szerintük hogyan történt pontosan a két évvel ezelőtti eset, de kérdéseinkre nem válaszoltak. Ugyanazt a közleményt küldték el, amit tegnap adtak ki a férfi halálával kapcsolatban.

(Borítókép: Kiss István polgármester és az elhunyt férfi rokonai Csenyétén 2020. január 27-én. Fotó: Huszti István / Index)

További részletek

Az oldalról ajánljuk

  • FOMO
Az ilyen hajmeresztő ugrásokra szívesen emlékezünk

Az első ember, aki 7620 méter magasból ugrott ki ejtőernyő nélkül egy mozgó repülőgépből.

8 perce

  • Külföld
Rendesen ellazult a részeg medve, kiderült, mitől állt be

A zavart állatról videó is készült.

augusztus 13., 05:54

  • Belföld
Azért reklamált egy újpesti lakó a polgármesternek, mert túl halk a Sziget Fesztivál

Nehéz mindenkinek megfelelni.

augusztus 13., 05:55

  • Belföld
Börtönbe kerülhet a targonca által agyonnyomott gyermek édesapja

Az ötéves kisfiú láthatáson volt az apjánál, amikor a férfit hirtelen behívták a munkahelyére.

augusztus 13., 05:57

  • Tudomány
Hárommillió eurós űrtechnológiai projektben vesz részt a Debreceni Egyetem, hőpajzsot készítenek

A feladatuk hőpajzs fejlesztése lesz.

augusztus 13., 05:59