Az Alkotmányvédelmi Hivatal is beszállt a szüleitől elvett dusnoki csecsemő ügyébe

2020.01.28. 09:23

Mint pénteken megírtuk, rendőrök segítségével vitt el a gyámügy egy csecsemőt a Bács-Kiskun megyei Dusnokon, mert a gyerekről születése óta nem tudtak semmit. A szeptember 5-én született gyereket a szülei nem akarták anyakönyveztetni, sem pedig a kötelező védőoltásokban részesíteni. A Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal kérdéseinkre azt válaszolta, hogy az anya nem vett részt várandós gondozáson, és a szabályok figyelembe vétele nélkül otthon szülte meg gyerekét.

A család Magyarország joghatóságát nem fogadja el, minden jogi szabályozástól, minden állami szervvel való kapcsolatfelvételtől elhatárolódnak, a gyermekre vonatkozó minden egészségügyi ellátást elutasítanak. Miután a szülők a többszöri kötelezések ellenére sem teljesítették a jogszabályban előírtakat, a kormányhivatal döntött a gyermek családból történő kiemeléséről és az ideiglenes gondozási helyének kijelöléséről

- írta a kormányhivatal.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a szülők ellen kiskorú veszélyeztetése miatt folyik büntetőeljárás. A lap egy helyi hírportálra hivatkozva azt írja, hogy a dusnoki házaspár a Mintaként Alkalmazott Mozgalom (MAG) nevű szekta tagjai, több más környékbeli családhoz hasonlóan. A MAG vezetője, Géczy Gábor a neten arra buzdította híveit, hogy kérjék számon a rendőröket és a gyámügyiseket, amiért állítása szerint az anyukát lefogták és letépték róla a gyereket, akit ismeretlen helyre szállítottak. Géczy szerint a híveknek javasolniuk kéne a Terror Háza kibővítését egy gyámügyi szárnnyal az erőszakos oltatások miatt.

A lap szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal extrém szervezetekkel foglalkozó részlege vizsgálódni kezdett a MAG körül, vélhetően azért, mert a szervezet kétségbe vonja a magyar állam fennhatóságát az állampolgárai felett, és tagjai nem hajlandóak a legelemibb együttműködésre sem az állami szervekkel. A lap szerint ennek tudható be, hogy a szervezet vezetője a hétvégén már békülékenyebb hangot ütött meg, kompromisszumra szólította fel a szülőket és a hatóságokat.