Fekete-Győr András: Leszakadt az arcom Orbán vagyonnyilatkozatától

DSC 1432
2020.02.01. 16:39

Hasított bőrcipőben, világos szövetnadrágban léptem le elektromos rolleremről a Duna partján az Európa rendezvényhajó közelében, ahol a Momentum Mozgalom tartott évértékelő gyűlést szombaton. A momentumos esemény egy fidelitaszos rendezvénytől eltérően nem méreg drága autókról szólt, nem is tudtak volna hova parkolni a rendezvény környékén, de mindenki igyekezett is megfelelni annak az elvárásnak, hogy autó helyett környezetvédelmet szem előtt tartva, lehetőleg tömegközlekedéssel, vagy éppen gyalog érkezzen. A Momentum felszólalóinál vissza-visszatérő poén volt ez az érkezés, ami az MTVA Karácsony Gergellyel készített interjúja óta vált központi témává.

De nem csak a vicc szintjén beszéltek környezetvédelemről, Feket-Győr András elnök a Momentum idei évének legfontosabb feladataként említette a környezetvédelmet, a klímaváltozásra való felkészülést, és ennek keretet adva bejelentette, hogy azokon a településeken, ahol vannak momentumos önkormányzati képviselők, klímaköröket alapítanak.

Fekete-Győr András évértékelője valójában egy századértékelő volt, mert szerinte politikailag még mindig nem zárult le a XX. század, de azt mondta, 2022-ben lezárulhat, és elkezdődhet a XXI. század Magyarországon.

Új évtized kezdődik, új lendületre lesz szükség Magyarországnak a következő évtizedben, mondta.

Szerinte olyan időszakot hagyott maga mögött Magyarország, ami a magyarok helyett Orbán Viktorról szólt, a közös álmaink helyett az Orbán család magánüzleteiről szólt. A vagyonnyilatkozatokra utalva azt mondta, leszakadt az arca, amikor meglátta, hogy Orbán Viktornak (akit Magyarország leggazdagabb emberének nevezett) kevesebb megtakarítása van, mint Fekete-Győr rezidensként dolgozó húgának.

Fekete-Győr szerint a nyolcvanas évek elejének világa köszöntött be Magyarországra, amikor már nem visz el a fekete autó az Andrássy útra azért, ha rosszat mondasz a főnökre, de az Andrássy úton csak akkor lesz lakása valakinek, ha jól fekszik a pártnál.

Szabadságharc az egyik oldalon, korrupt oligarchia a másikon. Ami egyeseknek gazdasági fejlődés, az másoknak visszafordíthatatlan leszakadás. Ez ismerős azoknak, akik megélték a hetvenes nyolcvanas éveket, mondta a Momentum elnöke.

Fekete-Győr szerint eljött az összefogás ideje, és történelmi távlatú kérdés, hogy mi vár ránk az orbáni rendszer után. Például, hogy soha többé senki nem építhessen ki teljhatalmat Magyarországon, ne térjünk vissza bizonyos rossz szokásokra, ha ez bekövetkezik, akkor az ellenzék és Magyarország is nyerhet 2022-ben, mondta.

Nemzeti magányban, vagy Európa magjában legyünk: a momentum erről az útról szól, mondta.

A tavalyi évet értékelve Fekete-Győr azt mondta, a legsikeresebb és a legnehezebb év is volt, amikor megkerülhetetlen politikai tényezővé váltak. Hat polgármester, 10 alpolgármester, száz képviselő, egy főpolgármester-helyettes, két EP-képviselőjük az egyik legerősebb ellenzéki párttá tették az évtized végére a Momentumot. Ott vannak mindenhol, cselekszenek, számon kérnek, mondta. 

Kiemelte, hogy mindenkit vitapartnernek tekintenek, nem tekintik ellenségnek politikai ellenfeleiket, mint a Fidesz. Szerinte a Fidesznél már az is értékelendő, hogy felismerték, nők is vannak a világon, nem csak a konyhában. Azt mondta, a Fidesz felismerte, elveszítette a fiatalokat, de gyorsan tanulnak, viszont elkéstek: Fekete-Győr kijelentette a Momentum nélkül ma nem lenne huszonéves államtitkár. Neki sok sikert kívánt.

"A mi kezünk tiszta, és az is marad", mondta. Fekete-Győr szerint ma már mindenki tudja, Orbán Viktor nem sebezhetetlen, nem legyőzhetetlen. "Tavaly októberben a vadászkastély-politika kudarcot vallott, de a NER még itt van, csak megbicsaklott. Tégláról téglára kell lebontani a választás után, tette hozzá. Az apró lépések között sorolta, hogy meggátolták Trócsányi László kinevezését, hogy felszámolták az ingyenes VIP parkolást a várban: mi nem hunyunk szemet a múlt felett, mondta.

Elszámolunk az előző vezetéssel, de nem lesz boszorkányüldözés, nem kellenek Budai Gyula-féle pitbullpoltikusok, hanem tisztába kell tenni, hogy mi nem mehet tovább, mondta.

Fekete-Győr szerint napról-napra egyre jobban kormányoznak az önkormányzatokban: Újpesten megmentették a farkaserdőt egy értelmetlen beépítéstől, a VI. kerületben az üresen álló önkormányzati lakások felújításáról döntöttek a lakásválság miatt, Szegeden pedig képviselőik önkormányzati tájékoztatásba fogtak az energiatakarékos fűtésről. A momentumos EP-képviselőkre utalva pedig azt mondta, megszavazták az európai zöld megállapodást.

Horthykról, Orbánkról, Kádárokról szólt a XX. század, a XXI. század szóljon a magyarokról, a jól fizető munkánkról, a  tiszta környezetünkről, az európai lehetőségekről, mondta. Szerinte Magyarország már nem tekinthet csak piros-fehér-zöld szemüvegen keresztül a világra, mert az ország akkor magára marad. Ennél bátrabbnak kell lenni, európai, globális távlatú szemüveggel is rendelkeznie kell a magyar politikának.

Európa sorsa a mi sorsunk is, nem lebontani, hanem építeni kell, a Föld sorsa a mi sorsunk, minél hamarabb klímasemlegessé kell tenni az országot.

Fekete-Győr szerint Magyarország XXI. századivá kell tenni, amihez öt minimum feladatot említett:

  • A magyarok tudását: világszínvonalú oktatásra van szükség
  • A magyarok egészsége: a legkorszerűbb ellátásra van szükség
  • a magyarok munkája: családbarát munkahelyekre és értelmes munkákra van szükség
  • a magyarok európai lehetőségei: az EU-t fejleszteni kel
  • a magyarok környezete: a kílmasemlegesség elérése prioritás.

Szerinte komoly nehézség elé állította Habonytól Bayerig a magyar kormány kommunikációs szakembereit, hogy a klímaváltozást nem lehet egyetlen öreg emberre fogni. Azt mondta, a magyarok Európa 3. legszennyezettebb levegőjét szívják, tehát a minden napunk része, ahogy Duna hőmérséklete is, ami a paksi hűtésért felel, a földjeink kiszáradása, a méhek kipusztulása. Ez mind egy-egy ügy, amivel foglalkoznunk kell, mondta.

Klímakérdés létkérdéssé vált, és nem kaméleon zöld miniszterlenökre van szükség. Bejelentette, a fenntartható közösségszervezés ügyéhez nyúlnak, és klímaköröket indítanak 2020-ban. Ahol momentumos képviselők vannak, ott helyi szinten a környezetvédelem ügyét tűzik ki célul. A közösségek a mindennapokban segítenek, konkrét javaslatokat tesznek majd, ők fognak nyomást gyakorolni a politikusokra, fellépnek a környezetkárosítók és szemetelők ellen a Mátrai Erőmű szennyezőiig bezárólag. 

A másik feladatnak azt nevezte Fekete-Győr, hogy fel kell készülni a kormányzásra: 2022-ig át kell törni a kistelepülések köré épített narancssárga falat, mondta.

2020-2030 a XX. század lezárása és a XXI. század elkezdése lesz: az Orbán-kormány menni, a Momentum jönni fog.

Az évértékelő Nyirati Klára bajai polgármester beszédével kezdődött. Azt mondta, ő is a bajai Fidesz alapítói között volt huszonévesen, de a székházbotrány után a többiekkel együtt kilépett, mert már látták, Orbán diktatúrát akar. Azóta mint mondta "csipkerózsika-álmot" aludt, de úgy látja, az ország visszafordult a rendszerváltás előtti időszakba, de akkor még nem volt ilyen félelem, mint ami most van.

Nem volt, hogy mindent pozícióban csókosok ülnek, nem volt némaság, hogy az emberek nem mernek véleményt fogalmazni.

Azoknak is üzent, akik szerint a Momentum olyan, mint a régi Fidesz, de szerinte nem hasonlít egymáshoz a két csoport. A Fidesznek a rendszerváltás környékén szerinte nem kellett kockázatot vállalnia, amikor a KISZ-tagokból fideszesek lettek.

Ezzel szemben, aki a Momentum tagja, nap mint nap szembesül a mocskolódással, és a félelemkeltéssel. Azt mondta, a színfalak mögött a fideszesek is elismerik, hogy a párt már egy félkatonai szervezet, és a tagoknak egzisztenciális érdekük, hogy maradjanak, de közben bábuk, akik csak azt puffogtatják, amit a szájukba adnak. Nincs hasonlóság a két párt között, jelentette ki.

Beszélt arról, hogy milyen nehézséget okoznak néha, hogy ők Baján összefogással nyertek, és öt párt érdekeit kell összefésülni. De egy a céljuk, hogy Baján megszűnjön a korrupció, a félelem, és a város ne legyen politikai csatározások színhelye, megszűnjön a mocskolódás.

Meg kell törni a Fidesz hatalmát, és 2022-ben eljöhet ez az idő, mondta.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes is felszólalt, arról beszélt, hogy miket tudnak tanulni az önkormányzatokban. A választási esélyeket meghatározza az önkormányzatokban végzett munka és együttműködés, mondta. Szerinte ma jobb élni azokban a városokban, mint korábban volt: jól tudják elkölteni a költségvetési pénzt, és véget vetnek a haveri uralomnak. 

Közös felelősség a közös irányítás, meg kell tanulni városokat vezetni, meg kell tanulni előterjesztéseket írni, hogy hogyan lehet koalícióban városokat működtetni. Fel kell vállalni konfliktust, akkor is ha nem tetszik esetleg a polgármesternek, de fontos  a céljaik érdekében. Azt mondta, fontos, hogy tudjanak a legvégsőkig is elmenni, ha nem tudnak valamit megakadályozni, és itt megemlítette a kispesti Paróczai Anikót, aki képes volt a helyi városvezetéssel szemben fellépni.