Kemény propagandaharc indult a Nemzeti alaptanterv miatt

D NOE20200131014
2020.02.05. 16:56 Módosítva: 2020.02.06. 10:37

A Nemzeti alaptanterv új változatának elkészültével egy időben aktivizálódtak azok a tanáregyesületek, amelyeknek a jelek szerint nincs más feladatuk, mint mélyen egyetérteni a bevezetni tervezett változásokkal. A NAT több mint 150 oldalas szövegét pénteken este 10 órakor hozták nyilvánosságra, másnap hajnalban az eddig eléggé ismeretlen nevű Pedagógiai Innovációért Egyesület nevű szervezet már üdvözölte is a módosítást, írta meg korábban a Hvg.hu. Az egyesület tagjai minden bizonnyal az egész éjszakát a dokumentum tanulmányozására fordították, és megállapították: "meggyőződésünk, hogy a módosított NAT modern módon egyesíti magában az időszerű pedagógiai újításokat és klasszikus nevelés értékeit. Nagy előnye továbbá, hogy hangsúlyt fektet a nemzeti identitás ápolására is."

A szervezetről nem sokat tudni. Honlapjuk nincsen, a Facebookon nem találhatók meg. A Céginfó szerint az egyesületet 2015-ben alapították Szegeden, és az utolsó, 2017-es mérlege szerint pár tízezer forintból működött. Az egyesület képviselője és a közlemény aláírója Zsódi Viktor piarista szerzetes. 

Két nappal a NAT megjelenése után egy másik, szintén nem túl ismert egyesület  jelentkezett. A  Történelemoktatók Szakmai Egyesülete az MTI-ben azt közölte: a  megújított NAT-ot áttekintve elöljáróban üdvözlik, hogy egyesületük számos korábbi gondolata visszaköszön a most megjelent anyagban, és "a 2018-ban publikált, a szakma zöme által pozitívan fogadott javaslat lényegi, strukturális elemei megőrződtek, csak kisebb, tematikai változtatások történtek". Az egyesület szerint  "a megújított NAT  a történelem oktatásunk több problémájára érdemben reflektál". Megállapítják, hogy a történelem tantárgy órakerete örvendetesen nem változott, ismét megjelent az állampolgári ismeretek tantárgy, főképpen régebbi korok és az egyetemes történelem esetében érzékelhető a tananyagcsökkentés, erősödött a modern korok és a magyar történeti anyagrészek aránya, valamint új témák és megközelítések jellemzik az anyagot. 

Az előző egyesülettel szemben a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete profi honlappal rendelkezik. Az általános- és középiskolai tanárokat, valamint egyetemi oktatókat egyesítő szervezet 2016-ban alakult. Honlapjukon az olvasható,hogy a történelem tantárgy és a tudomány ügyeiben "a különböző politikai-ideológiai szekértáborok közötti szembenállás vált meghatározóvá", ők pedig szakmai vitákat és együttgondolkodást szeretnének. Az egyesület vezetője Dr. Nánay Mihály, az Óbudai Árpád Gimnázium tanára, az MTA köztestületének tagja, kutatási területe Habsburg József Ágost főherceg élete, és korábban dolgozott a Terror Házában tárlatvezetőként is, írja magáról a honlapon.

Nánay neve feltűnik azon a 2019-es listán, amelyet a rendszerváltás 30. évfordulójának megünnepléséhez készítettek a külképviseleteknek arról, honnan ajánlott meghívni előadókat. Schmidt Mária és Tallai Gábor, a Terror Háza programigazgatója mellett Nánay Mihály is az ajánlott történészek között szerepel.   

Egészen másként látja az új NAT-ot a régóta működő Történelemtanárok Egylete. Bírálják, hogy a NAT a nyilvánosság kizárásával és szakmai egyeztetés nélkül készült, nem tartják elfogadhatónak, hogy az anyag a történelemtanulás egyik céljának az erős, határozott magyar identitás kialakítását nevezi, visszalépésnek tartják a történelemtanításban alkalmazott idejétmúlt, elbeszélés-központú szemléletet, "a normakövető magatartás előírását", a magyart történelemből csak a győztes csatákat, pozitív eseményeket bemutató képet. A másik egyesülettel egybehangzó módon viszont ők is üdvözlik, hogy az óraszámok nem csökkentek, vagy hogy a korábban a történelem tantárgy anyagába bezsúfolt állampolgári ismeretek külön tantárggyá váltak, ami egyrészt hasznos ismeretek tartalmaz, másrészt aránytalanul helyezi előtérbe a honvédelmi ismereteket.

A "Számok -  a baloldali álhírek ellenszere" nevű propagandisztikus Facebook-oldal közben durva támadást indított a Történelemtanárok Egylete ellen. A posztban azzal vádolják őket, hogy az összes történelemtanárt magába foglaló szervezetnek látszó név mögött "néhány tucat balliberális aktivista bújik meg", akik amúgy ligetvédők, minden tüntetésen és balhén ott vannak a fővárosban, "lobogtatják a CEU-s és orbánfóbiás transzparenseiket". A poszt mellé tűzött képen Miklósi Lászlót, az egyesület elnökét pécézik ki, és minden szülőt arra kérnek, hogy  kérdezzék ki gyerekeiket, "miket mondanak egyes tanárok, és ha van olyan tanár, aki Orbán Viktor, vagy Magyarország, vagy a törvényeink ellen hergeli a gyerekeket, azonnal jelentsék az illetékes tankerületnél."  Az is elég baj, hogy ez az alantas ösztönökre apelláló, uszító, a szülőket feljelentésre ösztönző poszt egyáltalán megszülethetett, de az még nagyobb, hogy Rozgonyi Zoltán zuglói fideszes önkormányzati képviselő is megosztotta.

Miklósi László
Miklósi László
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A NAT rendkívül vitatott, irodalomra vonatkozó részének értékelésénél is feltűnt egy furcsa szervezet. A  Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesülete szerint " minőségi és érdemi javulást hozhat a módosított NAT". Kedden reggel aztán az egyesület elnöke nyilatkozott az M1 csatornának. Az elnök pedig nem más, mint Takaró Mihály irodalomtörténész, akinek rendkívül befolyásos szerepe volt a konzervatív és néhol szélsőjobbos írók NAT-ba emelésében.

Takaró tehát tehát kettős szerepben lépett fel: egyfelől a NAT egyik készítőjeként, másfelől egy szervezet vezetőjeként dicsérte a NAT-ot, amely az irodalom kánon részévé teszi az  erdélyi vagy felvidéki írók munkáit, amelyeket szerinte 1948 után a politikai elnyomás mellett kialakult "nézetdiktatúra és ízlésterror jegyében"ideológiai alapon sepertek ki a magyar irodalomból. 

Aki egy másik véleményt szeretne megismerni, az olvassa el a Magyartanárok Egyesületének kemény kritikáját a NAT-ról, amelyet korábbi cikkünkben már idéztünk.   

(Borítókép: Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere és Hajnal Gabriella a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos sajtótájékoztatót tart a módosított Nemzeti alaptantervről az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. január 31-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)